Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

Przygotowanie biszkoptu na zimno

Najczęściej stosuje się dwie metody. Pierwsza z nich polega na tym, że ubija się pianę z białek, usztywnia ją cukrem, następnie (ciągle ubijając) dodaje po jednym żółtku, a na koniec całość miesza się z przesianą mąką. W drugiej metodzie żółtka uciera się z cukrem, a białka ubija na sztywno. Następnie do utartych żółtek należy dodać połowę ubitej piany oraz połowę suchych składników. Po delikatnym wymieszaniu masę łączy się z resztą piany i resztą suchych składników.

biszkopt przepis Przygotowanie biszkoptu na ciepło

Całe jaja należy ubić na parze, stopniowo wsypując do nich cukier. Następnie dodaje się wszystkie suche składniki i po zestawieniu z kuchenki dalej ubija, aż powstanie gładkie ciasto. Przed wlaniem do formy masa musi wystygnąć. Metoda ta jest bardziej pracochłonna, ale ma swoje zalety. Przygotowany w ten sposób biszkopt nie kurczy się i nie opada po upieczeniu. Jest też bardziej puszysty oraz elastyczny niż ciasto przyrządzone metodą na zimno.

Jak robić spody do tortu?

Biszkopt przeznaczony na spody do tortu najlepiej upiec dzień wcześniej. Dzięki temu łatwiej będzie pokroić ciasto na cienkie krążki.

Jak zrobić smaczny biszkopt?

Biszkopt nabierze wspaniałego smaku, gdy forma do pieczenia zamiast bułką tartą zostanie wysypana wiórkami kokosowymi.

Metoda na łatwiejsze wyjmowanie z formy

Natłuszczoną i wysypaną formę dobrze jest wstawić na chwilę do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie z niej wyjąć upieczony biszkopt.

Sposób na wypukły biszkopt

Rzadko udaje się upiec przeznaczony na tort biszkopt tak, aby miał płaski wierzch. Zwykle pośrodku jest on bardziej wyrośnięty niż przy brzegach. Dlatego po upieczeniu, gdy biszkopt jest jeszcze ciepły, należy odwrócić go razem z formą i położyć spodem do góry. Po kilkunastu minutach ciasto się spłaszczy. 

Jak zrobić równy wierzch tortu?

Nawet, jeśli uda się spłaszczyć wypukły wierzch biszkoptu, po przekrojeniu na krążki lepiej nie wykorzystywać go, jako górnego blatu do tortu. Do tego celu znacznie lepszy będzie krążek ze spodu biszkoptu, który zawsze jest idealnie płaski.

Usuwanie papieru

Jeśli ciasto biszkoptowe przykleiło się do papieru, na którym było pieczone, należy owinąć je wilgotną ściereczką. Po kilkunastu minutach papier z łatwością da się usunąć.
Sposób na suchy biszkopt
Przesuszony biszkopt należy nakłuć w kilku miejscach widelcem i równomiernie skropić kieliszkiem soku pomarańczowego. Inna metoda to polanie ciasta odrobiną mleka i wstawienie go na kilka minut do ciepłego piekarnika. Ten sam sposób można zastosować, aby odświeżyć lekko czerstwy biszkopt.

Koniecznie przeczytaj:
- Sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe
- Jak piec biszkopt?
- Jak zrobić biszkopt?

Udostępnij znajomym :