Jak zrobić biszkopt?

biszkopt

Jak zrobić biszkopt?

Ciasto biszkoptowe jest to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki, cukru i dodatku tłuszczu. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach. Bardzo dobrze również smakuje, gdy jest podany sam z polewą czekoladową.

Składniki biszkoptu

Składnikami podstawowymi ciasta biszkoptowego są: jajka, cukier i mąka. Do składników dodatkowych zaliczamy: czekoladę, kakao, bakalie, masło, substancje zapachowe i przyprawy.

Jak ubić pianę do biszkoptu?

Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Ubijanie można zakończyć, jeśli jest ona aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej.

Jakie zastosować proporcje cukru?

Cukier dodawany do biszkoptu najlepiej podzielić na dwie części 3/4 porcji można utrzeć z żółtkami, resztę dodać do piany z białek.

Biszkopt z proszkiem do pieczenia

Klasyczny biszkopt nie wymaga proszku do pieczenia. Ma on jednak zastosowanie w wypiekach, do których dodaje się masło (babka) lub bakalie (keks). Wówczas samo powietrze zawarte w pianie z białek może nie wystarczyć, aby unieść ciasto do góry.

Ciasto biszkoptowe z kakao

Jeśli przepis przewiduje dodanie do biszkoptu kakao, najlepiej na samym początku wymieszać je z mąką i razem przesiać do miski. Dość trudno, bowiem połączyć ciemny proszek z gotowym już ciastem, a dodatkowe mieszanie psuje strukturę biszkoptu (pozbawia go cennego powietrza).

Masło czy margaryna?

Nie ma specjalnej różnicy, czy do przygotowania ciasta biszkoptowego użyje się masła, czy margaryny. Można też z powodzeniem 1/3 porcji wymienionych tłuszczów zastąpić smalcem. Z całą pewnością nie wpłynie to na smak i zapach upieczonego ciasta.

Koniecznie przeczytaj:
- Sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe
- Jak piec biszkopt?
- Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

Udostępnij znajomym :