Jaką patelnię kupić?


patelnie,patelnia,patelni,wok, patelnia grill, wok
Jak wybrać patelnię?
Zanim kupicie patelnię, warto zastanowić się, do czego najczęściej będziecie jej używać. Patelnie są wykonane z różnego rodzaju powłok i to właśnie one mają największy wpływ na zastosowanie samych patelni. Jeszcze do niedawna patelnie teflonowe były prawdziwym hitem, ale już coraz częściej można znaleźć patelnie wykonane z innych rodzajów powłok jak np. ceramiczne, żeliwne, a nawet aluminiowe.

Patelnie teflonowe:

To z pewnością najpopularniejsze dziś rodzaje patelni, jakie możemy znaleźć w sklepach. Obecnie większość producentów dba o to, żeby warstwa teflonu była gruba i równo rozłożona. Pozwala to na swobodne smażenie bez tłuszczu, lub z jego małą ilością. Są świetne do smażenia naleśników, czy np. omletów. Wybierajmy zawszę patelnie, która posiada kilka powłok teflonu, te z cienka warstwą łatwo jest zarysować, a dodatkowo może się łuszczyć.  
Patelnia ceramiczna
Ich powłoka jest wyjątkowo gładka, co zapobiega przywieraniu smażonych potraw. Na tego typu patelni można smażyć bez dodatku tłuszczu. Jak już wspomniałam patelnia ceramiczna musi koniecznie być bardzo gładka, przy zakupie koniecznie należy zwrócić na to uwagę. Porowata patelnia, która jest w środku biała nie jest patelnią ceramiczną!!!to ważne, żeby o tym pamiętać ponieważ w marketach potrafią sprzedawać tego typu patelnie pod nazwą „ceramicznych”. Środek patelni wcale nie musi być biały, może zwyczajnie być grafitowy. Jeżeli zdecydujemy się na zakup patelni ceramicznej należy pamiętać, że nie należą do tanich i nie wolno ich myć w zmywarce, poza tym posiada same plusy.

Patelnie żeliwne

Są ciężkie i drogie, ale jeżeli zakupimy taka patelnię jeszcze z stalową rączką, możemy wkładać ja do piekarnika, co z pewnością ułatwi przygotowanie niektórych dań. Patelni żeliwnych nie wolno myć w wodzie, bo mogą zardzewieć, aby ją umyć należy ją przetrzeć suchą szmatką najlepiej nasączoną olejem, albo posypać solą i pocierać ściereczką. Warto konserwować patelnię smarując ją tłuszczem.
Patelnie aluminiowe
Są bardzo lekkie i cienkie, nadają się najlepiej na wyjazdy, biwaki itd.
Przeznaczenie patelni:
UNIWERSALNA: Jest najbardziej powszechna ze wszystkich patelni. Nadaje się zarówno do smażenia jak i duszenia potraw. Taką patelnie zawsze warto kupować z pokrywką, dzięki temu bardzo dobrze będzie trzymać temperaturę.
DO NALEŚNIKÓW: ma wysokie krawędzie za to dużo powierzchnię, jej niske krawędzie ułatwiają przewracanie ciasta na druga stronę. Tego typu patelnia najlepsza będzie zdecydowanie wykonana z teflonu.
ZE WZORAMI: posiada wgłębienia o różnych kształtach np. serca, gwiazdki lub kwadraty. Smaży się na niej placuszki o konkretnych kształtach. Ciasto wlewa się we wgłębienia. Można w równie dobry sposób przygotować w niej jajka sadzone.
WOK: to patelnia z wysokimi krawędziami i dnie o małej średnicy. Jest idealna do przyrządzania potraw azjatyckich. Posiada bardzo cienkie krawędzie, dzięki czemu bardzo szybko się nagrzewają, a dania przygotowują się błyskawicznie.
GRILLOWA: ma odpowiednie wgłębienia, w których zbiera się tłuszcz. Jest idealna do przygotowywania mięs i warzyw. Ponieważ można na niej smażyć bez tłuszczu, jest polecana dla osób dbających o linię. Są różne rodzaje patelni grillowych (np. żeliwne czy ceramiczne). Wszystkie mają wyraźne rowki, które nadają potrawą grillowy wygląd a poza tym we wgłębieniach może zbierać się tłuszcz z grillowanej potrawy.
GŁĘBOKA: ma bardzo wysokie krawędzie. Taki rodzaj patelni jest przeznaczony do robienia gulaszy i potrawek, np. risotta. Bardzo dobrze zachowuje wysoką temperaturę i pomieścić dużą ilość składników.  
patelni do smażenia bez tłuszczu, ciekawa jest patelnia z kominem, na której można przygotowywać dania prawie, jak na parze.

Udostępnij znajomym :