Najlepsze farsze do pierogów


Pisaliśmy już jak zrobić dobre pierogi. Skupiliśmy się wtedy na cieście oraz na technice gotowania. Dziś czas na to co w pierogach najważniejsze – na farsz. Wybór oczywiście zależy od upodobań. Przedstawiamy najpopularniejsze farsze do pierogów: ruskie, z kurkami, z owocami, z mięsem i kapustą i grzybami.

Pierogi ruskie

Wbrew nazwie pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej – zachodniej części Ukrainy. Pierogi te są niezwykle popularne w Polsce i na Ukrainie. Podaje je się z ze skwarkami, smażoną cebulką, śmietaną. We Lwowie popularne jest posypywanie ich kminkiem.
  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 40 dag twarogu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
Posiekaną cebulę zarumień na oleju. Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Można również ziemniaki rozgnieść i wymieszać z twarogiem za pomocą widelca. Dodaj cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.

Pierogi z kurkami

Kurki są bardzo cenionymi grzybami. Ich aromat, smak i twardość sprawia, że mają wiele amatorów. Najpopularniejszą formą podania tych grzybów są kurki w śmietanie lub dodanie ich do jajecznicy. Można też zrobić z nich pyszny farsz na pierogi.
  • 25 dag kurek
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • sól, pieprz
Cebulę poszatkuj i usmaż wraz umytymi i pokrajanymi kurkami. Ziemniaki rozgnieć i wymieszaj z cebulą i kurami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podaje je się polane skwarkami, smażoną cebulką lub świeżym szczypiorkiem.

Pierogi z owocami

To propozycja deserowa. Szczególnie lubiana przez dzieci. Podaje je się ze śmietaną posypaną cukrem.
  • 1 kg wiśni, truskawek, poziomek, malin, śliwek lub jagód
  • ½ szklanki cukru
Owoce wymyj, przebierz. Jeśli robisz pierogi z wiśniami czy śliwek usuń z nich pestki. Owoce zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. Owoce typu wiśnie czy śliwki można delikatnie przesmażyć.

Pierogi z mięsem

Farsz z mięsem to propozycja dla osób lubiących coś konkretnego. Farsz ten jest łatwy do zrobienia ale też robi się go dość długo. Ale efekt wart jest cierpliwości. Podaje się ze skwarkami lub usmażoną cebulką.
  • 40 dag mięsa (może to być wołowina, wieprzowina, drób)
  • czerstwa bułka
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
Mięso ugotuj. Czas gotowania zależy od rodzaju mięsa i jego wielkości (mniejsze kawałki gotują się szybciej). Bułkę namocz w wodzie lub mleku. Posiekaną cebulę usmaż na patelni. Mięso zmiel w maszynce, dodaj usmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, bez którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Według wierzeń kapusta chroni od złego, przyciąga dostatek, przyciąga zdrowie i płodność a grzyby miały ułatwić kontakt ze światem zmarłych. Spożycie tych potraw w noc Wigilijną miało wzmagać ich działanie. Oczywiście pierogi z kapustą i grzybami możemy jeść o każdej porze roku. Najlepszym dodatkiem do nich jest smażona cebulka.
  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 3 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • sól, pieprz
Grzyby namocz w wodzie co najmniej na pół godziny. Ugotuj je w tej samej wodzie. Kapustę poszatkuj lub przepuść przez maszynkę do mięsa i ugotuj wodzie po grzybach. Po ugotowaniu kapustę ostudź i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj pokrojone grzyby i podsmażoną cebulę.

Smacznego ;)

Udostępnij znajomym :