Sezon na grilla wymaga odpowiedniego przygotowania, czyli przepisów na potrawy z rusztu. Dzięki nim będzie można za każdym razem posmakować czegoś innego, smacznego oraz zaskoczyć ewentualnych gości. Oto kilka ciekawych przepisów, które warto wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem grillowania.
Przepis na pyszne szaszłyki z grilla
Smażona kiełbasa lub karkówka – ostatnio bardzo popularna – mogą się przejeść, poza tym nie wyglądają przesadnie atrakcyjnie. Znacznie lepiej prezentują się kolorowe szaszłyki, do których przygotowania potrzebne są:
- pierś z kurczaka,
- papryka czerwona,
- papryka zielona,
- pieczarki,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- przyprawa do kurczaka,
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pozbawić błonek, żyłek i niepotrzebnych elementów, po czym pokroić w grube kwadraty. Nasmarować je przyprawą do kurczaka i odłożyć na bok, sięgając po warzywa. Umyć wszystkie, a cebulę obrać z łupinki. Gotowe warzywa kroić, najlepiej na kwadraty lub niewielkie prostokąty, pieczarki na plasterki, natomiast cebulę w piórka. Gdy już wszystkie składniki będą przygotowane zacząć nabijać je na patyczki do szaszłyków, nabijając na przemian: kurczaka, paprykę, pieczarki, cebulę i znów kurczaka. Całość oprószyć przyprawami oraz odrobiną oliwy i smażyć na rozgrzanym ruszcie.
Grillowane awokado
O awokado najczęściej myśli się jako o dodatku do kanapek albo na sałatki, jednak równie dobrze sprawdzi się ono na grillu. Wystarczy obrać je ze skórki i przekroić na pół, pozbywając się pestki. Można przekroić połówki na jeszcze mniejsze części. Skropić je sokiem z cytryny, posypać bazylią, pieprzem, solą i grillować z obu stron.
Innym sposobem na przysmak z awokado to włożenie do miejsca po pestce sera ricotta albo startych pomidorów z bazylią.
Brzoskwinie z grilla
Kolejnym owocem wartym przygotowania na grillu jest brzoskwinia – można zamienić na nektarynki, jeżeli woli się ten rodzaj owoców. Aby danie było smaczne przydadzą się:
- brzoskwinie (dowolna ilość),
- serek kremowy naturalny,
- miód,
Brzoskwinie dokładnie umyć, a następnie przekroić wszystkie na pół. Usunąć zbędne pestki i kłaść kawałki owoców na rozgrzanym ruszycie, najpierw płaską częścią do dołu. Zmienić stronę po 2-3 minutach i przypiekać górę. Jeszcze w czasie podgrzewania wypełnić miejsce po pestce serkiem kremowym, a po przełożeniu na talerz polać całość miodem oraz posypać orzechami. W ramach dodatku dobrze sprawdza się również bita śmietana.
Tosty z grilla
Mając pod ręką grilla można zapomnieć o tosterze i przygotować tak samo dobrą przekąskę na ruszcie. Przydadzą się do tego:
- pieczywo tostowe,
- ser żółty,
- wędlina,
- papryka czerwona.
Pieczywo tostowe można posmarować masłem, choć nie jest to niezbędne. Położyć na każdą połówkę plasterek sera, wędlinę, kawałki czerwonej papryki i złożyć oba kawałki chleba w całość i przypiekać na grillu z obu stron.
Grillowane pomidory
Pomidory z grilla to jeden z najlepszych przysmaków. Niewielkie pomidory – czerwone, żółte, zielone – przekroić na pół i ponabijać na długie patyczki bambusowe do szaszłyków. Oprószyć solą, pieprzem, oliwą z oliwek, a przede wszystkim bazylią i przypiekać na grillu. Wyśmienite danie gwarantowane.
Przeczytaj także artykuł co i jak najlepiej grillować, a także jak najlepiej wyczyścić grilla.