Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » 5 pomysłów na potrawy z grilla

5 pomysłów na potrawy z grilla

Sezon na grilla wymaga odpowiedniego przygotowania, czyli przepisów na potrawy z rusztu. Dzięki nim będzie można za każdym razem posmakować czegoś innego, smacznego oraz zaskoczyć ewentualnych gości. Oto kilka ciekawych przepisów, które warto wziąć pod uwagę przed rozpoczęciem grillowania.

potrawy z grilla, przepisy na dania z grilla, przepisy na grila, jakie potrawy na grilla, co zrobić na grilla, przepisy na grilla

Przepis na pyszne szaszłyki z grilla

Smażona kiełbasa lub karkówka – ostatnio bardzo popularna – mogą się przejeść, poza tym nie wyglądają przesadnie atrakcyjnie. Znacznie lepiej prezentują się kolorowe szaszłyki, do których przygotowania potrzebne są:

Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pozbawić błonek, żyłek i niepotrzebnych elementów, po czym pokroić w grube kwadraty. Nasmarować je przyprawą do kurczaka i odłożyć na bok, sięgając po warzywa. Umyć wszystkie, a cebulę obrać z łupinki. Gotowe warzywa kroić, najlepiej na kwadraty lub niewielkie prostokąty, pieczarki na plasterki, natomiast cebulę w piórka. Gdy już wszystkie składniki będą przygotowane zacząć nabijać je na patyczki do szaszłyków, nabijając na przemian: kurczaka, paprykę, pieczarki, cebulę i znów kurczaka. Całość oprószyć przyprawami oraz odrobiną oliwy i smażyć na rozgrzanym ruszcie.

Grillowane awokado

O awokado najczęściej myśli się jako o dodatku do kanapek albo na sałatki, jednak równie dobrze sprawdzi się ono na grillu. Wystarczy obrać je ze skórki i przekroić na pół, pozbywając się pestki. Można przekroić połówki na jeszcze mniejsze części. Skropić je sokiem z cytryny, posypać bazylią, pieprzem, solą i grillować z obu stron.

Innym sposobem na przysmak z awokado to włożenie do miejsca po pestce sera ricotta albo startych pomidorów z bazylią.

Brzoskwinie z grilla

Kolejnym owocem wartym przygotowania na grillu jest brzoskwinia – można zamienić na nektarynki, jeżeli woli się ten rodzaj owoców. Aby danie było smaczne przydadzą się:

  • brzoskwinie (dowolna ilość),
  • serek kremowy naturalny,
  • ,

Brzoskwinie dokładnie umyć, a następnie przekroić wszystkie na pół. Usunąć zbędne pestki i kłaść kawałki owoców na rozgrzanym ruszycie, najpierw płaską częścią do dołu. Zmienić stronę po 2-3 minutach i przypiekać górę. Jeszcze w czasie podgrzewania wypełnić miejsce po pestce serkiem kremowym, a po przełożeniu na talerz polać całość miodem oraz posypać orzechami. W ramach dodatku dobrze sprawdza się również bita śmietana.

Tosty z grilla

Mając pod ręką grilla można zapomnieć o tosterze i przygotować tak samo dobrą przekąskę na ruszcie. Przydadzą się do tego:

  • pieczywo tostowe,
  • ser żółty,
  • wędlina,
  • papryka czerwona.

Pieczywo tostowe można posmarować masłem, choć nie jest to niezbędne. Położyć na każdą połówkę plasterek sera, wędlinę, kawałki czerwonej papryki i złożyć oba kawałki chleba w całość i przypiekać na grillu z obu stron.

Grillowane

Pomidory z grilla to jeden z najlepszych przysmaków. Niewielkie pomidory – czerwone, żółte, zielone – przekroić na pół i ponabijać na długie patyczki bambusowe do szaszłyków. Oprószyć solą, pieprzem, oliwą z oliwek, a przede wszystkim bazylią i przypiekać na grillu. Wyśmienite danie gwarantowane.

Przeczytaj także artykuł co i jak najlepiej grillować, a także jak najlepiej wyczyścić grilla.

Zobacz także

Jak przyrządzić tradycyjną kutię?

Kutia to jedno z tradycyjnych i najbardziej znanych dań bożonarodzeniowych. Nie w każdym regionie kraju …