Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » 5 sposobów na udane ciasto

5 sposobów na udane ciasto

Sposoby na udane wypieki

Udane może być dumą osoby, która je wypiekała. Zdarza się jednak, że pomimo wykonania poprawnie wszystkich zaleceń przepisu, nie jest dobrze i wychodzi zakalec albo smak jest mało zachęcający. Wydaje się, że nic nie można na to poradzić, jednak to błędne myślenie, istnieje bowiem kilka sekretów udanego ciasta.

Sposoby na udane ciasto - wypieki

Temperatura składników do ciasta

Wiele osób ignoruje temperaturę produktów, z których będzie wypiekane ciasto. są wrzucane prosto z lodówki, mleko zimne, margaryna zamrożona. Po użyciu takich ciasto ma małe szanse na bycie smacznym deserem. Istotne jest używanie składników o temperaturze pokojowej, dlatego wszelkie elementy przechowywane w lodówce – , mleko, , lub margaryna – powinny być wyciągnięte z chłodu przynajmniej 15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
Zimne składniki mogą być używane tylko, jeśli jest to wyraźnie podkreślone w przepisie, np. do ciasta na tartę często potrzebna jest zimna margaryna. Rozgrzana sprawi, żeby ciasto zamiast być kruche stanie się ciężkie oraz przybierze niezbyt ładny, ciemny kolor.

Przygotowanie mąki do ciast

Przesiewanie mąki, zalecane niemal w każdym przepisie, bywa często ignorowane. Jest to spory błąd, którego ignorowanie może sprawić, że ciasto nie będzie tak dobre, jak oczekiwane.
Zanim zacznie się zagniatanie lub miksowanie ciasta najlepiej jest przesiać mąkę przez niewielkie sitko. Sprawi to, że będzie ona bardziej napowietrzona, a to zagwarantuje lekkość i puszystość ciasta. Wsypanie mąki prosto z opakowania może sprawić, że deser będzie znacznie cięższy. Samo przesiewanie dobrze jest stosować do wszystkich sypkich produktów wymaganych w przepisie – kakao, mąki ziemniaczanej, cukru pudru. Po upieczeniu wyraźnie będzie widać różnicę.

Trudne biszkoptu

to jedno z ciast, które sieją największą grozę w kuchni, gdyż ma tendencje do zbyt niskiego wyrastania. Zamiast delikatnego, wysokiego ciasta o żółtym odcieniu otrzymuje się twardy, niski placek – spotkało to praktycznie każdego, kto porwał się na jego pieczenie. Żeby mieć pewność, że wyrośnie zgonie z oczekiwaniami i da się przekroić oraz wyłożyć kremem trzeba trzymać się kilku zasad.
Pierwsza to mieszanie wyrabianego ciasta tylko w jedną stronę. Wydaje się to magiczną sztuczką o niewielkim znaczeniu, jednak biszkopt jest bardzo wrażliwy, więc machanie łyżką lub mikserem we wszystkie strony nie pomaga mu w wyrośnięciu. Druga zasadą jest nie otwieranie piekarnika podczas pieczenia, nawet jeśli bardzo kusi. Zaglądanie do piekarnika sprawi, że biszkopt oklapnie.

Zobacz także:
Sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe
Jak zrobić biszkopt?
Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

w cieście

Cukier – poza cukrem pudrem – nie jest składnikiem, który można przesiać przed pieczeniem, ale nie oznacza to, że można bezkarnie dosypywać go do ciasta. Należy dodawać go dokładnie tyle, ile jest w przepisie, ewentualnie 2 łyżki mniej.
Jeśli cukru w cieście będzie za mało, wówczas deser nie będzie smaczny przez swoją małą słodycz, jak również przez to, że stanie się znacznie twardszy. Gdy doda się słodkiego składnika za dużo, wtedy na cieście może pojawić się ciemna, twarda powłoka, która nie będzie smaczna do jedzenia.

Ciasto bez opadania

Problemem każdego piekarza jest opadające ciasto. Pięknie rośnie, pięknie wygląda przez szybkę, a po wyciągnięciu staje się niskie i mało zachęcające. Jest na to sposób. Zamiast od razu po stwierdzeniu, że ciasto nie jest surowe w środku wyciągać formę, wystarczy wyłączyć piekarnik i delikatnie go uchylić. Jeśli ciasto wystygnie w taki sposób nie opadnie i zachowa swoją lekkość. Zaraz po przybraniu odpowiedniej temperatury ciasto będzie gotowe do jedzenia albo do przełożenia kremem.

Zobacz także

10 sposobów na nudę

Czym jest nuda, każdy wie. Jak jest uciążliwa, to także wie każdy z nas. Czasami …