Strona Główna » Kuchnia » Dipy i sosy » 8 prostych pomysłów na sosy

8 prostych pomysłów na sosy

sosy,przepis na sos, przepisy na sosy, dobry sos
Pomysły na
Sosy są cennym dodatkiem do dań. Nie tylko podnoszą smak ale również wygląd i konsystencję. Przygotowanie sosów nie jest trudne – wystarczy zmieszać kilka składników. Poniżej podajemy mini przepisy na 8 różnych sosów, które można dodawać do dań z ziemniaków, makaronów, sałatek, drobiu mięsa i ryby.

1.  Śmietana 12% + 2 rozgniecione ząbki czosnku + drobno pokrojony koperek + sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Taki sos jest idealny do gołąbków, placków ziemniaczanych i innych warzyw (np. z cukinii) oraz pieczonych ziemniaków.

2. Oliwa z oliwek + sok z cytryny + sól + (bazylia, oregano, majeranek, tymianek). Sos nadaje się do sałatek, ryb, drobiu, mięsa.

3. Śmietana + start żółty ser + gałka muszkatołowa + czosnek granulowany. Śmietanę wlej na patelnię, dodaj i ser. Podgrzewaj aż ser się rozpuści. Taki serowo-śmietankowy sos to świetny dodatek do makaronu, ryżu i pieczonych ziemniaków.

4. Cebula + zielenina + ulubione przyprawy. Zblenderuj wszystko z małą ilością wody a otrzymasz marynatę do kurczaka, pieczenia ziemniaków lub dodatek do warzyw.

5. Majonez + sos sojowy + ząbek czosnku + sok z cytryny + trochę musztardy. Kiedy wymieszasz wszystkie składniki powstanie pyszny sos do frytek, dodatek do kebaba i sałatki ziemniaczanej.

6. Ser brie + śmietana. Wymieszaj w blenerze i podgrzej. Wyśmienity do makaronu.

7. + cebula + czosnek + sól + szczypta mielonego czerwonego pieprzu. Pomidory obierz ze skórki, wymieszaj w blenderze wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami. Odgrzany na patelni to doskonały dodatek do mięsa, ryb i drobiu.

8. Twaróg + szczypiorek + sól, pieprz. Wszystko wymieszane razem stanowi doskonały dodatek do pieczonych ryb.

Miłego gotowania i smacznego. Pamiętajcie też, że dobry sos może uratować danie.

Zobacz także

Jak gotowac bez tłuszczu

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej rozpowszechnione. Zachęca nie tylko do gotowania z …