Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Barszcz czerwony na boczku

Barszcz czerwony na boczku

Pisaliśmy ostatnio o właściwościach buraka ćwikłowego. Czas sporządzić jakieś danie z tego zdrowego warzywa. Proponujemy zatem ugotować czerwony na boczku.

barszcz czerwony, barszcz przepis, gotowanie barszczu, jak zrobić barszcz, gotowanie barszczu
Barszcz czerwony

Barszcz na boczku jest niezwykle pożywny a przy okazji bardzo smaczny. To danie dla tych, którzy lubią tradycyjną polską kuchnię.

Składniki

  • 3-4
  • 15 dag boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki soku z cytryny

Buraki ugotuj ze skórką, ostudź obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Do garnka wlej 2 litry wody, dodaj kostkę rosołową oraz pokrojony w kostkę boczek, gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, cebulę, seler. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do . Dodaj i sok z cytryny.

Na koniec dodaj starte buraki. Gotuj aż warzywa będą miękkie.

Gotowy barszcz podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zobacz także

Przepis na creme brulee

Crème brûlée znaczy po francusku “przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten deser. Słodką śmietankę, najczęściej …