Ciasto biszkoptowe – sprawdzony przepis

Na biszkopt w Internecie znajdziemy mnóstwo przepisów. Wiadomo, że są lepsze lub gorsze.W artykule podamy przepis uniwersalny, który może być podstawą do tortów, ciast przekładanych powidłami lub kremem.

ciasto biszkoptowe, przepis na biszkopt, pieczenie biszkoptu, składniki biszkoptu, jak upiec biszkopt
Przepis na ciasto biszkoptowe

 

 

Przepis na biszkopt – składniki:

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Na początku należy oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodaj stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
  2. W miseczce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.. Dodaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodaj wodę. Tutaj należy uważać żeby nie zepsuć naszej masy i mikser należy włączyć na najmniejsze obroty tak, aby tylko wymieszać składniki.
  3. Wysmaruj masłem lub margaryną formę na biszkopt i posyp bułką tartą lub mąką.
    Ciasto włóż do formy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.
    Uwaga! Bardzo ważne, aby włożyć przyszłe ciasto biszkoptowe do nagrzanego piekarnika i podczas pieczenia go nie otwierać.
  4. Po 30 minutach uchyl lekko drzwiczki piekarnika i sprawdź wykałaczką czy ciasto biszkoptowe jest gotowe. Jeżeli tak to wykałaczka będzie sucha. Zapoznaj się również z poradami nt. udanych wypieków.
    Uchyl lekko drzwiczki od piekarnika, niech biszkopt zaczyna lekko stygnąć i po paru minutach
    wyciągnij.
Biszkopt wbrew pozorom jest ciastem, które bardzo łatwo zepsuć, więc koniecznie przeczytaj, inne artykuły:
Jak piec biszkopt
– Jak zrobić biszkopt?
– Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

Zobacz także

10 niezwykłych zastosowań skórki od banana

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców południowych. Dostępne w sklepach przez cały rok są cenione ze względu na smak i wartości odżywcze. Ceniony …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi