Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jak zrobić udane ciasto?

Jak zrobić udane ciasto?

Ciasto potrafi być wymagające. Czasem zdarza się, że niby wszystko robimy według przepisu, a mimo wszystko wyjmujemy z piekarnika zakalec. Najważniejsze to się nie poddawać. potrafi być kapryśne i jego przygotowanie powinno przebiegać według określonych reguł, które warto poznać .

ciasto porady, ciasto wskazówki, aby ciasto się udało, ciasto triki, ciasto praktyczne porady, ciasto wskazówki, ciasto kuchenne rady, ciasto nie udaje się, ciasto nie rośnie, ciasto spaliło się, ciasto źle się upiekło
na zrobienie udanego ciasta, wypieku

 

  • Podczas wyrabiania ciasto drożdżowe „lubi” przyklejać się do rąk, aby temu zapobiec należy posmarować dłonie olejem lub masłem.
  • Przed każdym wypiekiem należy przesiać przez sito mąkę, dzięki temu mąka nabierze powietrza i ciasto będzie pulchniejsze i lżejsze. To samo dotyczy innych sypkich składników np. kakao.
  • Dodając proszek do pieczenia nie wsypuj go do rozrabianego ciasta tylko wymieszaj dokładnie z mąką.
  • Jeśli przygotowujesz ciasto drożdżowe ważne są proporcje mąka – drożdże. Jeśli korzystasz ze świeżych drożdży powinno być ich od 2 do 5% wagowych mąki. Jeśli używasz drożdży suszonych (instant) powinno ich być około 4 razy mniej niż drożdży świeżych.
  • Jeśli dodasz do ciasta zbyt dużo proszku do pieczenia to ciasto stanie się ciemne i będzie miało nieprzyjemny smak i .
  • Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Jeśli przechowujesz je w lodówce wyjmij je na godzinę przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
  • Szczypta soli dodana do żółtek spowoduje, że ciasto będzie miało bardziej intensywny żółty kolor.
  • Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta sprawdź świeżość jaj. Świeże jajko wrzucone do wody opada na dno, nieświeże pływa po powierzchni.
  • Masło wyciągnięte z lodówki szybciej będzie miękkie jeśli pokroisz je na kawałeczki.
  • Wyrabiając ciasto zawsze mieszaj je w tym samym kierunku.
  • Jeśli w cieście masz połączyć suche składniki z mokrymi zacznij od suchych i na nich kończ łączenie.
  • Suche składniki dodawaj stopniowo. Wsypuj je dopiero, gdy uzyskałeś gładką masę.
  • Zbyt dużo cukru spowoduje utworzenie ciemnej i przypieczonej skorupy na cieście. Przy zbyt małej ilości cukru ciasto nie dość, że ciasto nie będzie wystarczająco słodkie to może okazać się zbyt twarde.
  • Szczypta soli dodana do ciasta wydobywa jego smak.
  • Jeśli masz wymieszać ubitą pianę z białek z ciastem to dodawaj białko do ciasta i wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Ciasto będzie bardziej puszyste.
  • Piana z białek będzie sztywniejsza jeśli dodasz do niej szczyptę soli.
  • Aby na kruchym cieście się robiły się dziury przed włożeniem go do piekarnika ponakłuwaj je widelcem lub nożem.
  • Zawsze czekaj aż nagrzeje się do odpowiedniej temperatury.
  • Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze. Zbyt wysoka może ściemnić i wysuszyć ciasto. Zbyt niska może doprowadzić do zbyt mocnego wyrośnięcia i „ucieczki” z formy.
  • Formę do ciast wysmaruj dokładnie masłem i posyp mąką. Jeśli robisz ciasto czekoladowe zamiast mąki lepsze będzie kakao. Dzięki temu ciasto nie przyklei się. Zamiast smarować masłem możesz wyłożyć formę papierem do pieczenia
  • Kiedy robisz biszkopt pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek. Przeczytaj artykuł -> jak zrobić udany biszkopt
  • Kiedy w domu zaczyna intensywnie pachnieć ciastem to pierwszy znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli wbijesz w ciasto patyczek i jest on suchy znaczy to, że ciasto jest gotowe.
  • Kiedy ciasto jest już wypieczone warto wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić je na pół godzinki w spokoju. Chroni to ciasto przed opadnięciem.
  • Ciasto będzie mniej lepić się do blachy jeśli po wyjęciu z piekarnika postawisz blachę na wilgotnej ścierce.
  • Aby ciasto nie przywierało do półmiska lub patery, ma której będziesz je podawać posyp naczynie cukrem pudrem.

To już koniec porad na temat wypieku ciast.
Udanych wypieków  🙂

Zobacz też:

Zobacz także

Zastosowanie silikonowych form

Funkcjonalne i ergonomiczne. Lekkie i praktyczne. Wygodne, bo można w nich zarówno piec, jak i …