Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Ciasto Zebra – prosty przepis

Ciasto Zebra – prosty przepis

Zebra to rodzaj babki o niezwykłym wyglądzie. dzięki odpowiedniemu przygotowaniu posiada czarno-białe pasy – zupełnie jak zebra.

przepis na ciasto z prl, ciasto prl, ciasto zebra, ciasto z oranżadą, ciasto przekładaniec
Ciasto Zebra

Do wykonania zebry potrzebne będą:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka oranżady (może być gazowana lub inny gazowany np. Fanta)
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony do ciast
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. Następnie mieszając dodawaj po żółtku.

Kiedy uzyskasz gładką masę dodawaj na zmianę aromat do , , mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.

Ciasto podziej na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie czubate łyżki mąki. Starannie wymieszaj.

Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą tortownicę wlewaj na zmianę (najlepiej łyżką do zupy) raz ciemne, raz jasne ciasto.

Piecz około godziny w temperaturze ok. 170˚C. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i czy się nie przypala.

Zobacz także

Jak przyrządzić tradycyjną kutię?

Kutia to jedno z tradycyjnych i najbardziej znanych dań bożonarodzeniowych. Nie w każdym regionie kraju …