Ciasto Zebra – prosty przepis

Zebra to rodzaj babki o niezwykłym wyglądzie. Ciasto dzięki odpowiedniemu przygotowaniu posiada czarno-białe pasy – zupełnie jak zebra.

przepis na ciasto z prl, ciasto prl, ciasto zebra, ciasto z oranżadą, ciasto przekładaniec
Ciasto Zebra

Do wykonania zebry potrzebne będą:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka oranżady (może być woda gazowana lub inny napój gazowany np. Fanta)
  • szklanka oleju
  • 3 szklanki + 2 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ulubiony aromat do ciast
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywno. Kiedy piana będzie gotowa dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier puder. Następnie mieszając dodawaj po żółtku.

Kiedy uzyskasz gładką masę dodawaj na zmianę aromat do ciasta, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia i oranżadę, mieszaj (najlepiej drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników.

Ciasto podziej na dwie części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej dwie czubate łyżki mąki. Starannie wymieszaj.

Na wysmarowaną masłem i posypaną mąką okrągłą tortownicę wlewaj na zmianę (najlepiej łyżką do zupy) raz ciemne, raz jasne ciasto.

Piecz około godziny w temperaturze ok. 170˚C. Sprawdzaj co jakiś czas patyczkiem czy ciasto jest już suche w środku i czy się nie przypala.

Zobacz także

nakrycie wielkanocne

Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne?

Zarówno Boże Narodzenia jak i Wielkanoc na swoje tradycyjne potrawy. Jak zawsze są pewne różnice w zależności od regionu Polski, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi