Strona Główna » Kuchnia » Dipy i sosy » Ciekawe pomysły na smaczne pesto

Ciekawe pomysły na smaczne pesto

, chociaż brzmi obco staje się coraz popularniejszym dodatkiem w kuchni. Orzeźwiające, wyraziste w kolorze, smaczne, może być częścią kanapek albo elementem spaghetti. Można je wykonać z różnych składników, a co najważniejsze warto je wykonać i zjadać codziennie. Jeśli znacz już nasz przepis na klasyczne włoskie pesto, to być może te poniżej również przypadną Ci do gustu.

przepis na pesto, przepisy na pesto,pesto migdałowe, pesto z zielonego groszku, pesto z czerwonej fasolki,

Pesto z zielonego groszku

Zielone pesto wygląda bardzo efektownie i jest niezwykle zdrowe. Żeby przygotować danie we własnej kuchni trzeba najpierw zebrać 

  • ½ szklanki liści bazylii,
  • 1 szklankę mrożonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól,

Ładny mrożony groszek przesypać na sitko i polewać ciepłą wodą, żeby go rozmrozić. Następnie do średniej wielkości rondla nalać wodę i posolić 1 łyżeczką soli. Zagotować całość, po czy wrzucić do wrzącej wody groszek. Gotować przez 4-5 minut, aby był miękki, po czy dokładnie odcedzić na sitku. Ponownie przełożyć do garnka. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć do w prasce prosto do garnka. Bazylię przemyć pod zimną wodą, posiekać dokładnie i wraz z przyprawami wrzucić do zielonego . Dodać , sok z cytryny i całość zmiksować na papkę, tworząc aromatyczne pesto na . Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku maksymalnie przez trzy dni.

Pesto na czerwono – z fasolki czerwonej

Świetnie, zarówno do przekąsek, jak i na kanapki, prezentuje się pesto z fasolki czerwonej. Smaczne, ciekawe oraz bogate w składniki mineralne, w tym w żelazo. Do przyrządzenia go niezbędne będą:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • ¼ łyżeczki tymianku,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • natka pietruszki,
  • pieprz świeżo mielony.
Fasolę odsączyć z zalewy i przełożyć do sitka. Dokładnie przemyć pod zimną wodą, żeby oczyścić ją całą z zalewy. Odsączyć i przełożyć do miski albo do kielicha blendera. Pieprz zmielić, dodając do warzywa, po czym dosypać pozostałe . Natkę pietruszki posiekać dokładnie. Dodać do reszty produktów, po czym bardzo dokładnie zmiksować całość tworząc gęstą papkę.

Pesto z czerwonej fasolki jest szczególnie smaczne z pieczywem ciemnym albo z krakersami i tacos.

Pesto migdałowe

Nie tylko zdrowe warzywa mogą stać się podstawą pesto. Równie dobrze w roli głównego składnika sprawdzą się . Dzięki nim pesto będzie niezwykle aromatyczne i nada się w roli słodkawego dodatku do wielu przekąsek. Do jego przyrządzenia niezbędne są:

  • 100 ml oleju sezamowego,
  • 60 g migdałów mielonych,
  • 2 garście bazylii,
  • .

Bazylię dokładnie umyć pod zimną wodą, na sitku. Posiekać na mniejsze kawałki, po czym wrzucić do blendera. Migdały – bez łupinek, posiekane na mniejsze fragmenty albo migdałowe płatki – delikatnie posolić. Dodać do blendera, wsypać sól w dowolnej ilości, a na końcu wlać olej. Zacząć miksować wszystko na średnich obrotach maszyny. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, można dodać ½ ząbka czosnku, lecz nie jest to konieczne. Migdałowe pesto nada się świetnie do przekąsek, do pieczywa pełnoziarnistego albo krakersów i biszkoptów.

Zobacz także

Wady i zalety diety szwedzkiej (kopenhaskiej)

Dieta szwedzka (kopenhaska) jest uważana za jedną z bardziej radykalnych diet, jednak nie umniejsza to …