Ciekawe pomysły na smaczne pesto

Pesto, chociaż brzmi obco staje się coraz popularniejszym dodatkiem w kuchni. Orzeźwiające, wyraziste w kolorze, smaczne, może być częścią kanapek albo elementem spaghetti. Można je wykonać z różnych składników, a co najważniejsze warto je wykonać i zjadać codziennie. Jeśli znacz już nasz przepis na klasyczne włoskie pesto, to być może te poniżej również przypadną Ci do gustu.

przepis na pesto, przepisy na pesto,pesto migdałowe, pesto z zielonego groszku, pesto z czerwonej fasolki,

Pesto z zielonego groszku

Zielone pesto wygląda bardzo efektownie i jest niezwykle zdrowe. Żeby przygotować danie we własnej kuchni trzeba najpierw zebrać 

  • ½ szklanki liści bazylii,
  • 1 szklankę mrożonego groszku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ ząbka czosnku,
  • sól,

Ładny mrożony groszek przesypać na sitko i polewać ciepłą wodą, żeby go rozmrozić. Następnie do średniej wielkości rondla nalać wodę i posolić 1 łyżeczką soli. Zagotować całość, po czy wrzucić do wrzącej wody groszek. Gotować przez 4-5 minut, aby był miękki, po czy dokładnie odcedzić na sitku. Ponownie przełożyć do garnka. Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć do w prasce prosto do garnka. Bazylię przemyć pod zimną wodą, posiekać dokładnie i wraz z przyprawami wrzucić do zielonego warzywa. Dodać masło, sok z cytryny i całość zmiksować na papkę, tworząc aromatyczne pesto na kanapki. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku maksymalnie przez trzy dni.

Pesto na czerwono – z fasolki czerwonej

Świetnie, zarówno do przekąsek, jak i na kanapki, prezentuje się pesto z fasolki czerwonej. Smaczne, ciekawe oraz bogate w składniki mineralne, w tym w żelazo. Do przyrządzenia go niezbędne będą:

  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki mielonej,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • ¼ łyżeczki tymianku,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki mielonej,
  • natka pietruszki,
  • pieprz świeżo mielony.
Fasolę odsączyć z zalewy i przełożyć do sitka. Dokładnie przemyć pod zimną wodą, żeby oczyścić ją całą z zalewy. Odsączyć i przełożyć do miski albo do kielicha blendera. Pieprz zmielić, dodając do warzywa, po czym dosypać pozostałe przyprawy. Natkę pietruszki posiekać dokładnie. Dodać do reszty produktów, po czym bardzo dokładnie zmiksować całość tworząc gęstą papkę.

Pesto z czerwonej fasolki jest szczególnie smaczne z pieczywem ciemnym albo z krakersami i tacos.

Pesto migdałowe

Nie tylko zdrowe warzywa mogą stać się podstawą pesto. Równie dobrze w roli głównego składnika sprawdzą się migdały. Dzięki nim pesto będzie niezwykle aromatyczne i nada się w roli słodkawego dodatku do wielu przekąsek. Do jego przyrządzenia niezbędne są:

  • 100 ml oleju sezamowego,
  • 60 g migdałów mielonych,
  • 2 garście bazylii,
  • sól morska.

Bazylię dokładnie umyć pod zimną wodą, na sitku. Posiekać na mniejsze kawałki, po czym wrzucić do blendera. Migdały – bez łupinek, posiekane na mniejsze fragmenty albo migdałowe płatki – delikatnie posolić. Dodać do blendera, wsypać sól w dowolnej ilości, a na końcu wlać olej. Zacząć miksować wszystko na średnich obrotach maszyny. Jeżeli lubi się ostrzejsze smaki, można dodać ½ ząbka czosnku, lecz nie jest to konieczne. Migdałowe pesto nada się świetnie do przekąsek, do pieczywa pełnoziarnistego albo krakersów i biszkoptów.

Zobacz także

Ochrona przed komarami i meszkami

Lato to czas laby. Często odpoczynek zostaje brutalnie przerwany przez latające hordy owadów. Komary, gzy, meszki to bardzo …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi