Strona Główna » Kuchnia » Gotowanie i pieczenie » Co i jak grillować?

Co i jak grillować?

porady na grill, jak grillować drób, jak grillować wieprzowinę, jak grillować wołowinę, jak grillować drób, jak grillować ryby, jak grillować owoce morza, jak grillować warzywa, grillowanie, grillowanie zalewy, grillowanie marynaty
?

na grilla
Maj to początek sezonu grillowego, ciepłe dni, słońce skłaniają nas do wyjazdów na działki, ogródki i spotkania ze znajomymi na łonie natury. Przedstawię więc kilka praktycznych porad jak dobrze przyrządzić dania z grilla.

Drób, jest mięsem chudym, ale i często po przyrządzeniu suchym, polecam więc, aby pierś z kurczaka i indyka przyrządzić w folii aluminiowej np. razem z pokrojonymi w plastry pieczarkami i cebulą. Zapobiegniemy w ten sposób wysychaniu mięsa. Jeżeli chodzi o udka i skrzydełka, aby nabrały złotego koloru i były chrupiące, polejmy je odrobina miodu, a świeże lub suszone dodadzą mięsu wspaniałego, kuszącego aromatu.
Wieprzowina – do jej grillowania najlepiej będzie, użyć polędwicy, schabu, karkówki, a także żeberek. Żeby mięso po grillowaniu było soczyste, najlepiej zamarynować je dzień wcześniej w aromatycznej zalewie.
Wołowina, ponieważ jest znacznie delikatniejsza niż wieprzowina i znacznie bardziej krwista, powinna być przygotowana w ten sam sposób, co wieprzowina, ale z uwagi na liczne, grube ścięgna powinna być poddana nieco dłuższemu grillowaniu niż wieprzowina.
Ryby i morza
Jeżeli mamy mniejsze rybki, zawsze grillujemy je w całości, natomiast większe okazy warto pokroić w dzwonka. Polecam zastosowanie podobnej zasady, jak w przypadku drobiu, czyli w całości zawijamy rybki w folię aluminiową, do środka, można dodać odrobinę masła z zieloną pietruszką i czosnkiem, albo świeżymi przyprawami. Owoce morza wystarczy opiekać kilka minut w folii aluminiowej, koniecznie z dodatkiem czosnku i masła.
Warzywa, można je przyrządzać na słono i ostro. Stanowią idealny dodatek do grillowanych mięs. Pamiętajmy , aby je przyprawić odpowiednio wcześniej przed pieczeniem(wystarczy 30min przed). Warzywa grillujemy króciutko, zbyt długo pozostawione na ruszcie będą za miękkie i zaczną brzydko się rozpadać. Warzywa o delikatniejszej skórce, trzeba zdecydowanie piec w folii aluminiowej.

Zobacz także

Jak czyścić piekarnik?

Żeby dobrze doczyścić piekarnik, grill, brytfannę, blachę należy posypać brudne elementy solą i następnie podgrzewać tak …