Czego nie należy zamrażać?

mrożenie, zamrażanie produktów, nie można mrozić, czego nie zamrażać, zamrażanie produktów
Zamrażanie produktów spożywczych
Mrozimy różne produkty spożywcze, aby się nie zmarnowały i nie straciły swojej przydatności do spożycia. Najczęściej gromadzimy zapasy jedzenia podczas uroczystości. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrażania. Część produktów po włożeniu do zamrażarki może się już potem w ogóle nie nadawać do spożycia.

Nie należy zamrażać:
  • śmietanki –  ponieważ kłaczkuje i traci jednorodną konsystencję,
  •  jogurtu, kwaśnej śmietany i majonezu,
  • jaj na twardo, ponieważ robią się ciągliwe,
  • żółtego sera w dużym kawałku, ponieważ będzie się kruszył,
  • absolutnie nie wolno wstawiać do zamrażalnika butelek z gazowanymi napojami ponieważ mogą eksplodować,
  • potraw mącznych, ponieważ tracą konsystencję,
  • ostrożnie z zamrażaniem świeżych ryb i skorupiaków, ponieważ z reguły już wcześniej były zamrożone podczas transportu,
  • nie zamraża się następujących warzyw: rzodkwi, rzepy, ziemniaków, kalafiora, selera, fasoli mamut, cebuli,
  • grzybów; mogą być groźne dla zdrowia; poza tym tracą estetyczny wygląd i smak.

Zobacz także

Nietypowe zastosowania jajek

5 nietypowych zastosowań jajka

Nietypowe zastosowania jajek Jajko jest niezwykle ważnym elementem w jadłospisie człowieka. Jeśli nie ma ku temu wskazań lekarskich, nie należy …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi