Czym można zastąpić cukier?

Cukier biały, cukier oczyszczony, cukier ratyfikowany, alternatywa cukru, słodzik, produkty słodzące, miód, fruktoza
Czym zastąpić cukier?

Cukier biały to rodzaj cukru buraczanego. Należy on do produktów mocno oczyszczonych, przez co nie zawiera składników odżywczych potrzebnych dla naszego zdrowia. Dodatkowo negatywnie wpływa na nasze ciało, poprzez dostarczanie pustych kalorii, zakwaszanie organizmu, a także zakłóca przemianę materii. Oprócz tego podrażnia również śluzówkę żołądka, uzależnia, a także może powodować u nas częste zmęczenie. Nadmiar cukru powoduje, że stajemy się nadpobudliwi, towarzyszy nam brak koncentracji, jesteśmy rozdrażnieni, a poza tym jesteśmy narażeni na rozwój próchnicy zębów. Co zatem wybrać, jeśli lubimy słodką herbatę ciastka i tym podobne produkty? Czym zastąpić cukier? W artykule poznasz dziewięć sposobów na to jak zastąpić cukier dużo bardziej zdrowymi i równie słodkimi produktami jak cukier biały.

 Czym można zastąpić biały cukier?

  • cukier palmowy i kokosowy – zawiera tyle samo kalorii co cukier rafinowany, lecz dodatkowo zawiera cenne dla naszego organizmu minerały takie jak magnez, potas, cynk i żelazo. Wymienione cukry posiadają niższy indeks glikemiczny niż cukier biały, dzięki  temu wywołują mniej drastyczny skok poziomu cukry we krwi
  • fruktoza – jest prawie dwukrotnie słodsza od cukru białego. Oprócz tego po jej spożyciu nie dochodzi do szybkiego wzrostu insuliny we krwi, a później do jej spadku, co wywołuje nagłe ataki głodu
  • ksylitol – powstaje poprzez działanie wodą na drewno brzozy. Posiada dwa razy mniej kalorii, niż biały cukier. Dodatkowo ułatwia przyswajanie wapnia. Ksylitol jest polecany osobom chorującym na osteoporozę
  • lukrecja – zaleca się ją przy infekcjach gardła i dróg oddechowych, a także przy problemach z żołądkiem. Ma właściwości moczopędne, przeczyszczające i przeciwzapalne, podnosi poziom ciśnienia krwi
  • melasa – jest to produkt uboczny podczas produkcji cukru. Zawiera około 50 % cukru, a także znaczne ilości żelaza  cynku. Oprócz tego melasa jest bogata w takie mikroelementy jak: bor, miedź i jod.
  • miód – zawiera mi.in glukozę i fruktozę, a także enzymy, kwasy organiczne, związki białkowe oraz łatwo przyswajalne witaminy i minerały dla naszego organizmu. Jest bardzo zdrowy i podnosi odporność
  • stewia – jest to roślina, która słodkością przerasta cukier o 50-300 razy, a do tego w zasadzie nie zawiera kalorii – jest idealna dla osób będących na diecie. Zawiera witaminy z grupy B i   witaminę C oraz takie minerały jak: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, a także tłuszcze i białka.
  • syrop daktylowy – zaleca się jego spożycie osobom, które mają problemy z trawieniem. Pomaga również na zaparcia, dzięki temu że zawiera dużo błonnika. W swoim składzie zawiera salicyliany, które działają podobnie jak aspiryna. Nie powoduje reakcji alergicznych
  • syrop klonowy – jest bogaty w sole mineralne takie jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Dodatkowo zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Niektórzy sądzą, że syrop klonowy to bardzo dobry afrodyzjak.
Jak widać nie jesteśmy skazani jedynie na biały cukier, który nie ma korzystnego wpływu na nasz organizm. Jeśli już musimy słodzić to lepiej wybrać odpowiedni dla siebie produkt przez nas opisywany. Mamy świadomość, że produktów (słodzików) zastępujących cukier na naszym rynku jest mnóstwo, lecz skupiliśmy się jedynie na tych najbardziej naturalnych, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Jeśli znasz jakieś ciekawe alternatywy dla cukru to podziel się tym z nami opisując je w komentarzach pod artykułem.

Zobacz także

Sposób na brzydki zapach w lodówce

Zapach przechowywanych produktów w lodówce miesza się ze sobą tworząc nieprzyjemną woń. Jedzenie zaczyna wtedy inaczej smakować …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi