Dlaczego gluten nam szkodzi?

Gluten to cząsteczka białka, znajdująca się w zbożach, takich jak pszenica, żyto. Występuje w niemal każdym rodzaju pieczywa i kasz. Większość rodzajów chleba również zawiera to białko. Ludzie, którzy unikają produktów zawierających gluten robią to z dwóch powodów: są uczuleni (chorują na celiakię), albo wierzą, iż gluten powoduje problemy zdrowotne. I mają rację, gdyż składnik ten może naprawdę szkodzić!co to jest gluten, dlaczego gluten szkodzi, celiakia, produkty zbożowe i gluten, gluten szkodzi, co powoduje gluten, uczulenie na gluten, produkty zawierające gluten

Gluten z łaciny oznacza klej

Określenie to nie powstało bez powodu. Gluten znajduje się głównie w produktach zbożowych, np. w chlebie. Czy zauważyliście, że chleb w ustach działa jak klej, ponieważ podczas żucia zamienia się w lepką papkę. Wyobraź sobie, co robi z Twoim żołądkiem i jelitami! Produkty z glutenem zatykają i oblepiają jelito grube i utrudniają swobodny przepływ w jelitach, spowolniają system trawienny, tworząc zaparcia i powodując niestrawność.

Gluten powoduje wytwarzanie przeciwciał

80% ludzi wytwarza przeciwciała wobec białka, otrzymywanego z cząsteczki glutenu zawartej w pszenicy. Co oznacza, że przeważająca część ludności, która spożywa gluten z pszenicy i innych zbóż jest na niego uczulony. To osłabia i spowalnia Twój układ odpornościowy, a głównym narządem systemu odpornościowego są właśnie jelita. Co więcej, wykazano że te przeciwciała atakują tkanki serca, przez co przyczyniają się do chorób serca.

Gluten zawiera fityniany

Składniki te wiążą się z minerałami, które dostarczamy z innych pokarmów. W rezultacie, gluten hamuje absorpcję minerałów, które są bardzo ważne dla organizmu, powodując niedobory tych składników.

Gluten może przyczyniać się do powstawania komórek rakowych

W wielu badaniach powiązano spożywanie glutenu z tworzeniem komórek nowotworowych (szczególnie wśród osób cierpiących na celiakię), i zarejestrowano wiele przypadków, które tego dowodzą. Gluten tworzy sprzyjające środowisko do rozwoju nowotworu, powoduje niedobory ważnych minerałów w organizmie, co prowadzi do ogólnego osłabienia organizmu. Osłabia także układ odpornościowy co oznacza, że organizm nie potrafi skutecznie zwalczać komórek rakowych.
Warto więc ograniczyć spożywanie glutenu i skorzystać z produktów, które nie zawierają tego składnika. Jeśli znacz jakieś ciekawe, proste przepisy na dania bezglutenowe, podziel się nimi w komentarzach.

Zobacz także

Sposób na problemy ze stawami

Bolące stawy – jak je „naprawić” domowymi sposobami?  Reumatoidalne zapalenie stawów inaczej gościec, cierpi na nie około pół …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi