Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Fakty i mity o ekspresach do kawy

Fakty i mity o ekspresach do kawy

Polacy najczęściej piją kawę w domu, co dobrze się składa, bo jednocześnie od kilku lat panuje trend kupowania ekspresów do własnego użytku. W końcu odkryliśmy, że jak z kawiarni może być zrobiona w kuchennym zaciszu mieszkania. Czy jednak wraz ze wzrostem sprzedaży ekspresów rośnie również nasza wiedza o tych urządzeniach? Wcale nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.

Kawa z ekspresu kapsułkowego nie jest smaczna

MIT. Ekspres kapsułkowy jest prosty w użyciu i ma designerski wygląd, dzięki czemu zaskarbił sobie sympatię wielu użytkowników. Jak działa? Umieszczamy w ekspresie zmieloną już kawę, zamkniętą próżniowo w kapsułce, naciskamy odpowiedni przycisk i gotowe. W kapsułkach znajduje się odpowiednio wymierzona wcześniej ilość kawy, aby przyrządzić jak najlepiej. Zaletami takiego ekspresu na kapsułki jest stosunkowo niska cena i brak konieczności spieniania mleka. Nie bez powodu więc aż tyle osób ma go w swoich domach.

Gdzie jest zatem haczyk? Niemalże od czasu powstania ekspresu do kawy na kapsułki rozpowszechniane są różne mity na temat jakości kawy, która przygotowywana jest dzięki temu urządzeniu. Producenci dobrej jakości kapsułek jednak naprawdę umieszczają w środku zmielone ziarna kawy, dlatego napój niemal nie różni się w smaku od tego z innych ekspresów. Oczywiście można również trafić na mieszanki mniej smaczne, lecz należy czytać uważnie składy, aby mieć pewność, że dobrze wybrałeś.

Ekspres przelewowy jest tym samym, co kawa zalana wrzątkiem

MIT. Urządzenia przelewowe do kawy są najprostszymi ekspresami na rynku. Najpierw trzeba przede wszystkim do środka włożyć filtr, na który wykładamy zmielone już ziarna. Należy również do pojemnika wlać wodę i zamknąć ekspres. Następnie wrzątek przepływa przez filtr, a napar po dłuższej chwili jest gotowy. To bardzo dobry początek przygody z parzeniem kawy, więc zwłaszcza początkujące osoby powinny zaopatrzyć się w taki sprzęt.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że kawa z ekspresu przelewowego smakuje dokładnie jak ta parzona w tradycyjny sposób. Ekspres przelewowy jednak daje komfort picia dobrej jakości kawy bez konieczności wypijania fusów, a przecież wiadomo – rozpuszczalna nie smakuje już tak dobrze, jak świeżo zmielone ziarna. Nic dziwnego, że Amerykanie piją kawę głównie z ekspresów przelewowych. Są tanie, proste w obsłudze, a smak mikstury jest naprawdę fantastyczny.

Dobry musi być bardzo drogi

FAKT/MIT. Najtańsze ze wszystkich opcji są ekspresy przelewowe. Potrafią kosztować zaledwie kilkadziesiąt złotych, a nawet modele najlepszych producentów nie zwalają cenowo z nóg. Ekspresy automatyczne są natomiast jednymi z droższych, więc górna granica dochodzi nawet do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Tak naprawdę jednak u każdego producenta ekspresów ciśnieniowych można znaleźć aż tak drogie urządzenia, należy więc zwracać uwagę przede wszystkim na funkcjonalność oraz przydatność tych opcji w zaciszu domowym.

Czy na pewno jest ci potrzebny w domu model, którego używają bariści? Na rynku urządzeń do użytku domowego jest mnóstwo modeli dobrej jakości, dostosowanych do potrzeb każdego człowieka. Sprawdź na przykład ekspres kapsułkowy od De’Longhi, który zrobi każdą kawę za jednym przyciskiem. Ekspresy używane w kawiarniach są zwykle dużymi, bardziej skomplikowanymi urządzeniami, dlatego mało kto myśli, żeby coś takiego w ogóle postawić w swoim domu. Patrz przede wszystkim na przełożenie jakości do ceny, ale myśl również o realnych potrzebach, które ma zaspokoić.

Nawet ekspres z systemem samoczyszczącym wymaga czyszczenia

FAKT. Niezależnie od tego, czy masz ekspres do kawy na kapsułki, czy automatyczny, powinieneś regularnie o niego dbać. Wylewanie wody z tacki, dozownika do kawy czy dyszy spieniającej to podstawa. Nawet jeżeli masz w swoim urządzeniu funkcję płukania dyszy do mleka, zrób to samodzielnie, a unikniesz grudek i resztek nieświeżego mleka w rurce. Istotne jest również odkamienianie, które znacząco wpływa na funkcjonowanie urządzenia w dłuższej perspektywie. W przypadku różnych rodzajów ekspresów nieco inaczej będzie wyglądał ten proces, dlatego warto zapoznać się ze szczegółową instrukcją obsługi twojego modelu.

Ekspresy z wbudowanym młynkiem szybciej się psują

MIT. Producenci ekspresów wprowadzają dużo nowych produktów na rynku, aby sprostać nawet najbardziej wymagającym klientom. Nic dziwnego, że istnieje wiele modeli, gdzie młynek do mielenia ziaren jest już wbudowany. Znacznie skraca to cały proces robienia kawy i przede wszystkim odciąża osobę, która chce przyrządzić sobie ten magiczny napój. Jeżeli wybierzesz producenta, tworzącego produkty dobrej jakości, zmniejszysz ryzyko, że coś będzie się działo z ekspresem. Pamiętaj też o okresie gwarancyjnym.

Przykładowe modele z młynkiem, na których możesz polegać:

  • De’Longhi PrimaDonna Elite Experience ECAM  650.85.MS
  • De’Longhi Eletta Cappuccino Top ECAM 45.760.W
  • De’Longhi ECAM 25.462.B

Artykuł sponsorowany

Zobacz także

wybielanie zebow domowe sposoby

Wybielanie zębów – 5 domowych sposobów !!!

Domowe sposoby na wybielenie zębów Wybielanie zębów jest drogim zabiegiem, na który nie każdy może …