Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jadalne kwiaty z ogrodu

Jadalne kwiaty z ogrodu

Czy wiesz, że w Polsce rośnie ponad 70 gatunków kwiatów, które można jeść? Większość ich jest łatwo dostępna. Niektóre z nich można uprawiać na balkonie czy działce. Możemy je zebrać na łące czy w jakimś innym nieskażonym miejscu za miastem. Najlepsze są te zebrane w ładną pogodę, w środku dnia, kiedy zdążą obeschnąć z rosy.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty

. Zaczyna kwitnąć w maju kończy w październiku. Jej mają właściwości bakteriobójcze. Są bogate w przeciwutleniacze i potrzebne dla zdrowia karotenoidy. Zawierają sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Świetna w sałatkach. Można je dodawać do sera, potraw z jaj, zapiekanek.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jej zebrane w girlandy białe kwiaty mają słodki, migdałowy zapach. Mają właściwości uspokajające i moczopędne. Pomagają obniżyć gorączkę. To ciekawy dodatek do naleśników.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyNagietek. Kwitnie od maja do września. Są bogate w  A, C i z grupy B. Płatki mają lekko pieprzowy posmak. We Francji używa się ich jako kuchennej. Płatki można dodawać do jajecznicy, ciastek, zup, sosów, makaronów, można bawić nimi ryż.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyFiołek trójbarwny. Kwitnie od kwietnia do października. Często uprawiany w przydomowych ogródkach. Kwiaty zawierają dużo witamin i ważnych mikroelementów. Doskonale smakują kandyzowane. By je przygotować trzeba rozprowadzić pędzelkiem na kwiatach ubitą na sztywno pianę i posypać cukrem. Następnie trzeba wysuszyć w temperaturze 90 stopni C. Takie kwiaty są świetną dekoracją tortów. Poznaj również inne sposoby dekoracji tortów i ciast.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty Cukinia, dynia. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Jej kwiaty zawierają witaminy C, B1, B2, PP, wapń i potas. Przyśpieszają przemianę materii i odkwaszają organizm. Kwiaty doskonale smakują smażone (patrz niżej).

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyCzarny bez. Kwitnie na przełomie maja i czerwca. Mają słodkawy smak. Zawierają duże ilości flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyOgórecznik lekarski. Kwitnie na niebiesko od czerwca do sierpnia. Roślina pachnie jak ogórek, często jest więc zwana ziołowym ogórkiem. Pobudzają nadnercza do produkcji adrenaliny. Są źródłem potasu i soli mineralnych. Kwiaty dodaje się do sałatek, można jeść również młode jeszcze nie owłosione listki.

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiatyStokrotka. Kwitnie od marca do listopada. Kwiaty mają działanie wzmacniające. Wspomagają przemianę materii, pomagają pozbyć się toksyn z organizmu. Kwiaty można dodawać do sałatek, sosów, zup, masła ziołowego, omletów, sałatki ziemniaczanej.

Kwiaty smażone to pyszne i pachnące danie. Można w ten sposób przygotować kwiaty dyni, cukinii, kiście akacji i baldachimy czarnego bzu.

Jak usmażyć kwiaty?

jadalne kwiaty, dania z kwiatów, kwiaty w kuchni, smażone kwiaty cukinii, smażone kwiaty dyni, sałatka z nasturcji, sałatka z mieczyków, jadalne kwiaty Polski, jadalne kwiaty z ogródka, jadalne dzikie kwiaty

Kwiaty opłucz, odsącz. Zanurz w cieście naleśnikowym (akacja, czarny bez) lub w jajku i bułce tartej (dynia, cukinia). Wrzuć na rozgrzany i smaż z obu stron. Kwiaty dyni i cukinii dopraw solą i pieprzem. Smażone kwiaty akacji i czarnego bzu oprósz cukrem.

Sałatki z kwiatów

Kwiaty świetnie prezentują się w surówkach i sałatkach. Kwiaty stokrotki to ciekawe przybranie tradycyjnej sałatki warzywnej. Bardzo dobrze w sałatkach wyglądają kwiaty (oraz listki) nasturcji – mają smak podobny do rzeżuchy. Kwiaty mieczyka ożywią zieleń sałaty – mają podobną do nich strukturę i posmak. Do sałatek świetnie nadają się kwiaty i młode liście ogórecznika. Akacja jest dobrym dodatkiem do sałatek na słodko.

Zobacz także

Jakie rośliny sadzić na początku wiosny?

Wiosna w ogrodzie Nadejście wiosny to znak, że można rozpocząć sadzenie roślin w ogrodzie. Gdy …