Strona Główna » Kuchnia » Gotowanie i pieczenie » Jak dobrze usmażyć kurczaka, drób ?

Jak dobrze usmażyć kurczaka, drób ?

Smażenie kurczaka, jak smażyć kurczaka, smażenie drobiu, jak smażyć udka, jak usmażyć pierś
kurczaka

Do smażenia nadają się szczególnie najdeli­katniejsze części tuszek kurczaków, kur i indy­ków oraz ich (np. wątróbka). Ze względu na wykorzystywany podczas przygo­towywania tłuszcz dania te są zawsze ciężkostrawne. W zależności od i upodobań kulinarnych do smażenia można użyć masła, oleju, oliwy lub smalcu. Większe elementy (np. udka) smaży się w głębokim tłuszczu.
Smażąc , trzeba pamiętać, że nie może on pozostać w środku krwisty i półsurowy (ze względu na groźne dla zdrowia bakterie). Je­dynym wyjątkiem od tej reguły jest wątróbka.

Zobacz także

Szybkie i zdrowe dania na lato

Lato to czas, kiedy nie ma się ochoty na wystawne obiady, ciężkie sosy ani nawet …