Jak perfekcyjnie usmażyć mięso?

Niby nic trudnego – wrzucić kawałek mięsa na patelnię, odczekać chwilę i gotowe. A jednak sprawdź jak najlepiej usmażyć mięso, aby wydobyć z niego najlepszy smak i uzyskać prawidłową strukturę podawanego dania.

jak usmażyć mięso, jak dobrze usmażyć mięso, smażenie mięsa, smażenie mięsa mielonego, jak dobrze usmażyć mięso, tłuszcz do smażenia, co zrobić aby panierka się nie odklejała,
Jak dobrze usmażyć mięso


  • Do smażenia nadają się dobre gatunkowo młode, miękkie kawałki (schab, polędwica, szynka, karkówka, rostbef, antrykot).
  • Dobrze nagrzej suchą patelnię (z grubym dnem, aby ciepło równomiernie się rozchodziło).
  • Dodaj tłuszcz, tyle aby równomiernie pokrył patelnię, mocno go nagrzej (nie powinien jednak dymić).
  • Na gorącym tłuszczu luźno układaj niewielkie kawałki mięsa. Jeśli zaczynają skwierczeć znaczy, że temperatura jest właściwa.
  • Smaż w wysokiej temperaturze po 1 minucie z każdej strony potem zmniejsz ogień.
  • Dosmaż na średnim ogniu po 3-4 minut z każdej strony, oprósz przyprawami.

Ważne rady

  • Nie układaj mięsa zbyt ciasno na patelni, gdyż automatycznie obniży się temperatura tłuszczu. W niskiej temperaturze za późno wytwarza się skorupka zamykająca pory mięsa i będzie ono suche i wiórowate.
  • Przed smażeniem dokładnie osusz mięso. Może być jedynie posmarowane olejem lub margaryną.
  • Kotlet będzie bardzo kruchy, jeśli 30 minut przed panierowaniem posmarujesz go roztrzepanym jajkiem (przed panierowaniem usuń nadmiar jajka).

Aby panierka przylegała do mięsa…

  • Mięso (lub rybę) dobrze osusz.
  • Panieruj tuż przed samym smażeniem (jeśli zrobisz to wcześniej tarta bułka nasiąknie sokami mięsa i panierka odpadnie na patelni).
  • Mąkę do panierki wymieszaj z mąką ziemniaczaną w proporcji 1:2.
  • Jajko roztrzep z odrobiną oliwy.
  • Po obtoczeniu mięsa w tartej bułce lekko dociśnij ją dłonią.
  • Smaż kotlety na bardzo gorącym tłuszczu do momentu, aż skórka lekko zbrązowieje.

Zobacz także

Jak uprawiać zioła w domu?

Świeże zioła to doskonały dodatek do potraw, napoi. Zapobiegają chorobom, ułatwiają trawienie. Są o wiele smaczniejsze niż suszone, a poza …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi