Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Jak dobrze zamrażać owoce?

Jak dobrze zamrażać owoce?

  owoców

Z czym kojarzy nam się lato?

Słońce, plaża, , słodkie lenistwo, ale czy na pewno tylko z tym?  A co z zapachami, które podarowuje nam  lato? Jakież inne perfumy dorównają zapachowi świeżo zerwanych, dojrzałych, soczystych i pachnące świeżością:  truskawek, czereśni, malin, wiśni, czy jagód.  Jak zatrzymać te zapachy i przenieść je w czasie, kiedy to za oknami , będą już tylko gołe , a z nieba będzie prószył biały śnieg? Jedynym rozwiązaniem jest zachowanie lata w owocach, a dokładnie w ich zamrożeniu.
Na zimowe mrozy, nie ma nic lepszego jak pachnąca latem i owocami konfitura z leśnych owoców do herbatki, czyż nie? Tak więc do dzieła!!!

Do mrożenia musimy koniecznie wybierać zdrowe i dojrzałe, absolutnie unikajmy nadgniłych albo przejrzałych owoców. Pleśń na owocach jest bardzo szkodliwa, a nawet trująca dla naszego organizmu, a przejrzałe , mogą już ulegać procesowi fermentacji. Tak więc dojrzałe , należy dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pestki i szypułki. Większe tniemy na ćwiartki, a takie jak brzoskwinie, czy morele, koniecznie obieramy ze skórki. Duże i twarde jak np.: jabłka, gruszki poddajmy wcześniejszemu blanszowaniu. Gotujemy wodę i zalewamy nasze wrzątkiem, a następnie opłukujemy zimną wodą, w ten sposób hartujemy nasze jabłuszka lub  gruszki. Ten prosty zabieg  powoduje iż, nasze nie tracą koloru i cennych witamin. Po poprzednim umyciu, lub z blanszowaniu owoców, należy dokładnie je osuszyć, najlepiej papierowym ręcznikiem, lub bawełnianą ściereczką, a następnie należy koniecznie włożyć je do lodówki na 3 godziny. Po upływie należnego czasu, pakujemy nasze do woreczków, przeznaczonych do mrożenia żywności i zamrozić. Dzięki tym zabiegom, zachowają swój pierwotny kolor ,świeżość, potrzebne i nie będą nam się sklejać.

Pin It on Pinterest