Jak kupić zdrową rybę?

Ryby są wartościowym składnikiem naszej diety. Stanowią źródło białka, kwasów omega-3, witamin A, D, E oraz wielu mikroelementów. Niestety coraz częściej zawierają sporo metali ciężkich, są kiepskiej jakości, a także nie zawsze są świeże. Czym zatem kierować się kupując ryby?

jak kupić świeżą rybę, jak wygląda świeża ryba, gdzie kupować ryby, ryby najzdrowsze, świeża ryba oczy, świeża ryba skrzela, świeża ryba skóra, ryby szkodliwe dla zdrowia

Jak sprawdzić świeżość ryby?

Świeża ryba charakteryzuje się:

  • lśniącą, śliską i elastyczną skórą
  • przejrzystymi wypukłymi oczami (nie mogą być zamglone)
  • różowymi skrzelami
  • łuski muszą przylegać do ciała
  • zapach nie może być zbyt intensywny

Ryby dziko żyjące, a hodowlane

Warto jest znać różnice między rybami dziko żyjącymi, a hodowlanymi. Pierwsze żyją w naturalnym środowisku i ich pożywienie nie jest sztucznie modyfikowane w przeciwieństwie do ryb hodowlanych. Niestety ryby te żyją w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku przez co chłoną wiele toksycznych związków (np.łosoś, tuńczyk).

Z kolei w hodowlach wykorzystywane są gatunki ryb o niskich wymaganiach, których mięso jest mało wartościowe. Ryby te są łatwe w utrzymaniu, potrafią żyć w trudnych warunkach i dużym zagęszczeniu, nawet w brudnych zbiornikach wodnych. Przykładem takich ryb są pangi i tilapie hodowane w Chinach i Wietnamie. By nie chorowały dostają duże ilości antybiotyków. Karmione  są sztucznymi paszami i hormonami, które powodują szybki wzrost. Ryby te powinno się omijać z daleka.

Również niezbyt zdrowa tak zwana ryba maślana. Jest to nazwa kilku gatunków ryb charakteryzujących się dużą ilością oleju w mięsie. Zawarte w tych rybach mocno niestrawne woski mogą być przyczyną biegunek a nawet wymiotów i zmian skórnych. U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne. Ryba ta nie powinna być spożywana przez osoby z wrażliwymi jelitami i kobiety w ciąży.

Kupując ryby warto zrezygnować z hipermarketów i odwiedzić mały sklep rybny. Dobrze wypytać się sklepikarza o świeżą dostawę i tego dnia kupować ryby.

Jakie gatunki ryb powinni jeść chorzy?

  • Przy zapaleniu pęcherzyka żółciowego, trzustki i wątroby należy wybierać łatwostrawne mięsa chudych ryb: dorsza, sandacza, lina, dorady i szczupaka.
  • chorobach sercowo-naczyniowych wskazane jest jedzenie tłustych ryb morskich, np. łososia, halibuta, makreli czy śledzia. Ryby te zawierają korzystne kwasy omega-3. Jednocześnie osoby z nadciśnieniem powinny unikać ryb solonych i wędzonych.
  • W przypadku niedoczynności tarczycy zaleca się zwiększenie jodu w diecie. Możemy go dostarczyć spożywając ryby morskie: flądrę, dorsza, halibuta. Zwiększona ilość jodu zalecana jest również dla kobiet w ciąży.
  • Przy nadczynności tarczycy należy ograniczać ilość jodu w diecie. Wówczas dobre będą ryby słodkowodne, np. sandacz i pstrąg.
  • Osoby z chorobami oczu i skóry powinny sięgnąć po ryby zawierające dużo witaminy A, czyli pstrąga, makrelę i łososia.
  • Cierpiący na osteoporozę powinni sięgnąć po szprotki, sardynki i śledzie.

Zobacz także

9 sposobów na pokonanie senności

Ochota na spanie potrafi pojawić się w najmniej spodziewanym momencie. Często w pracy, na uczelni, w czasie podróży. Aby nie opaść …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi