Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Jak piec kurczaka, drób?

Jak piec kurczaka, drób?

ile piec kurczaka, jak piec kurczaka, kurczak pieczony, kurczak w piekarniku, jak piec kurczaka w piekarniku
kurczaka

Kurczak, lub kaczka będą miały chrupią­cą i pięknie zrumienioną skórkę, jeśli przed pieczeniem natrze się umytą oraz osuszoną tuszkę miodem lub cukrem i na kilka godzin wstawi do lodówki.

Jak długo piec kurczaka?

Podczas pieczenia w piekarniku całego indy­ka, kaczki lub gęsi przyjmuje się następującą zasadę wagową: każdy kilogram mięsa wyma­ga l godziny pieczenia.

W jakiej temperaturze piec kurczaka?

Kurczęta i indyki na początku najlepiej piec w temp. 200 st. Gdy się zrumieni, tem­peraturę zmniejsza się do 180 st., aby wolno się dopiekał. To bardzo ważna zasada, bo zbyt niska temperatura wpływa na długość pieczenia i powoduje wysuszanie się mięsa i jego twardnienie. Przy zbyt wysokiej tempe­raturze mięso staje się zaś suche i łykowate.

Podczas pieczenia….

Pamiętaj drób powinno się piec pod przykryciem. Jeśli jednak na 10-15 minut przed końcem piecze­nia okaże się, że skórka nie jest wystarczająco rumiana i chrupiąca, należy zdjąć pokrywkę. Żeby mięso było soczyste i delikatne w smaku, podczas pieczenia powinno się je jak najczę­ściej polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby można użyć do polewania bulionu.

Zobacz także

Jak gotowac bez tłuszczu

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej rozpowszechnione. Zachęca nie tylko do gotowania z …