Najnowsze
Strona główna » Kuchnia » Dania główne » Jak piec kurczaka, drób?

Jak piec kurczaka, drób?

ile piec kurczaka, jak piec kurczaka, kurczak pieczony, kurczak w piekarniku, jak piec kurczaka w piekarniku
Pieczenie kurczaka

Kurczak, indyk lub kaczka będą miały chrupią­cą i pięknie zrumienioną skórkę, jeśli przed pieczeniem natrze się umytą oraz osuszoną tuszkę miodem lub cukrem i na kilka godzin wstawi do lodówki.

Jak długo piec kurczaka?

Podczas pieczenia w piekarniku całego indy­ka, kaczki lub gęsi przyjmuje się następującą zasadę wagową: każdy kilogram mięsa wyma­ga l godziny pieczenia.

W jakiej temperaturze piec kurczaka?

Kurczęta i indyki na początku najlepiej piec w temp. 200 st. Gdy mięso się zrumieni, tem­peraturę zmniejsza się do 180 st., aby drób wolno się dopiekał. To bardzo ważna zasada, bo zbyt niska temperatura wpływa na długość pieczenia i powoduje wysuszanie się mięsa i jego twardnienie. Przy zbyt wysokiej tempe­raturze mięso staje się zaś suche i łykowate.

Podczas pieczenia….

Pamiętaj drób powinno się piec pod przykryciem. Jeśli jednak na 10-15 minut przed końcem piecze­nia okaże się, że skórka nie jest wystarczająco rumiana i chrupiąca, należy zdjąć pokrywkę. Żeby mięso było soczyste i delikatne w smaku, podczas pieczenia powinno się je jak najczę­ściej polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby można użyć do polewania bulionu.

Zobacz także

faszerowane-jajka

16 pomysłów na faszerowane jajka

Faszerowane jajka to klasyczna przystawka, którą można przygotować na wiele sposobów. Kojarzona jest z Wielkanocą ...