Strona Główna » Kuchnia » Drinki i napoje » Jak podawać wina do potraw?

Jak podawać wina do potraw?

jakie wino do potraw, jakie wino do kurczaka, jakie wino do mięsa, jakie wino do ryb, jakie wino do łososia, jakie wino do spaghetti, , jakie wino do kaczki, jakie wino do polędwicy, jakie wino do deserów, do czego pasuje białe wino, do czego pasuje czerwone wino, do czego pasuje szampan, do czego pasują wina musujące
Jakie do jakich potraw

Jakie wino podać?

Coraz częściej w polskich domach przysłowiowy kieliszeczek czegoś mocniejszego „dla zdrowotności” jest zastępowany lampką dobrego wina. Przywozimy je z różnych części świata, a nawet sami próbujemy wyprodukować je we własnych domach.  W jakiej więc kolejności podawać wina, jakie do których dań, słodkie, czy wytrawne? Znawcy win coraz częściej ustępują naszym indywidualnym upodobaniom smakowym i godzą się z tym, że to my decydujemy jakie wino pijemy i w czym. Nadal jednak obowiązują pewne reguły, których powinniśmy przestrzegać.

Po pierwsze białe wina powinniśmy podawać, zawsze przed czerwonymi, wina gorszej jakości w pierwszej kolejności przed tymi lepszymi.

Jakie wino podać do wybranej ?

Przed posiłkiem zawsze zaczynamy od aperitifu, mogą to być wina białe, różowe i lekkie czerwone, wina typu bitter, wermuty, bardzo dobrze pasują  w szczególności do deserów,  japońskie wina śliwkowe.  Białe wino wytrawne podajemy do: przekąsek, ryb, owoców morza, a także do białego mięsa. Do czerwonego soczystego i delikatnego mięsa , a także  dziczyzny, udźca z indyka, serów oraz tłustych smażonych ryb, podajemy obowiązkowo wino czerwone. Należy pamiętać, iż ogromnym błędem jest podawanie czerwonego wina do ryb, ponieważ duża ilość zawartego w winie garbniku utrudnia jej strawienie, tak samo jak, białego wina do rostbefu oraz polędwicy. Posiłek oczywiście kończymy słodkim deserem do którego bezwzględnie do towarzystwa  podajemy wina słodkie.  Wina musujące pasują tak naprawdę do wszystkiego, także jako aperitif lub do deserów.

Pamiętajmy!!!
Win nigdy nie podajemy do sałatek i potraw z octem.
Oddzielną pozycję stanowi szampan, który pasuje prawie do wszystkich dań, jednak zwykle podaje się go przed posiłkiem albo do deserów.

Zobacz także

10 rzeczy których nigdy nie należy udostępniać na Facebook’u

Wiele osób nie ma pojęcia o tym, że udostępniane przez nich zdjęcia lub filmy na Facebook’u …