Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Jak poznać, czy ryba jest świeża? – Część druga

Jak poznać, czy ryba jest świeża? – Część druga

świeża ryb, czy ryba jest świeża, jak sprawdzić swieżą rybę,
Sprawdzanie świeżości ryb

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i pożądane w naszej diecie, jednak charakteryzuje się, niestety, krótkim okresem trwałości. Na co zwrócić uwagę, by sprawdzić, czy jest świeże? Otóż sami możemy dokonać oceny tzw. organoleptycznej.

Po pierwsze, zwróćmy uwagę na :
  •  muszą być wypukłe lub lekko spłaszczone,
  •  błyszczące z przeźroczystą rogówką.
Po drugie skrzela:
  •  jasnoczerwone,
  •  wolne od śluzu (brunatne lub ciemnobrązowe świadczą o tym, iż ryba jest stara!).
Ponadto ryba (cała, nie filety) powinna być pokryta cienką warstwą przeźroczystego śluzu, a musi delikatnie naturalnie połyskiwać.

Zobacz także

Czy wszystko co smażone jest nie zdrowe?

Dania smażone dają naszemu podniebieniu nie lada przyjemność. Wiele z nas po prostu nie wyobraża …