Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

przechowywanie w lodówce, jedzenie w lodówce, nie marnowanie jedzenie, świeże jedzenie w lodówce,przechowywanie żywności, lodówka no frost
Przechowywanie żywności w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce aby uniknąć marnowania jedzenia

Sposób przechowywania żywności ma bardzo istotny wpływ na to jak długo produkty spożywcze będą nadawały się do spożycia. Złe przechowywanie żywności obok nieprzemyślanych zakupów to główna przyczyna marnotrawienia posiłków.

Lodówka pozwala na zachowanie dłużej świeżości produktów spożywczych, przestrzegając zasady przechowywania można ten czas znacznie wydłużyć.

  • zamrażalniku, inaczej niż w lodówce, układaj produkty ciasno. Agregat działa wtedy sprawniej. Temperatura w zamrażalniku powinna wynosić -18˚C lub niższa.
  • Umyte warzywa lub owoce wysusz zanim włożysz je do lodówki. Dzięki temu unikniesz ich psucia. Możesz wyłożyć szufladkę na warzywa i owce papierowymi ręcznikami, które odsączą nadmiar wilgoci.
  • Produkty, które mają być zużyte jako pierwsze powinny być najbardziej dostępne po otwarciu lodówki. Dzięki temu szybciej odnajdziesz potrzebny produkt bez potrzeby długiego otwarcia drzwi drzwi lodówki.
  • Jeżeli twoja lodówka nie pokazuje temperatury możesz dokupić specjalny termometr. Dzięki temu będziesz mógł łatwiej kontrolować temperaturę chłodzenia a przechowywanie żywności stanie się łatwiejsze.
  • Nie wkładaj do lodówki gorących potraw. Gorące potrawy wewnątrz lodówki zmuszają agregat do ciężej pracy i większego poboru energii.
  • Żywność wkładaj do oddzielnych pojemników lub torebek. Dzięki temu jedzenie nie wysycha, nie traci smaku u zapachu.
  • Nie przeładowuj lodówki. Brak przestrzeni między produktami uniemożliwia cyrkulację powietrza i w rezultacie nie osiągnie się prawidłowej temperatury.
  • Otwieraj lodówkę gdy musisz. Każde dłuższe otwarcie powoduje wzmożoną pracę agregatu. Pilnuj zwłaszcza latem aby drzwi były szczelnie zamknięte.

Rozmieszczenie produktów w lodówce

Bardzo istotne jest również rozmieszczenie produktów w lodówce.

  • Mięso i ryby – produkty najszybciej psujące się powinny być przechowywane w najchłodniejszym miejscu. Jest to dolna półka w lodówce.
  • Na środkowych półkach przechowujemy mleko oraz jego przetwory: sery, śmietanę, kefiry, jogurty, śmietanę a także dżemy i powidła.
  • Warzywa i owce powinny być przechowywane na dole lodówki w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach, w których zapewniona jest większa wilgotność niż w pozostałych częściach lodówki.
  • Drzwi lodówki, gdzie temperatura  jest najwyższa to miejsce na jajka, masło oraz sosy, keczup, chrzan, musztarda, soki.
  • Do lodówki nie powinno się wkładać pieczywa ponieważ szybko czerstwieje. Można go zamrażać.

Zobacz także

Luksusowy, nowoczesny, a może tradycyjny? Jaki jest Dubaj? Sprawdzamy

Niegdyś rybacka osada, dziś centrum światowej turystyki i handlu – oblicze Dubaju mocno zmieniło się przez ostatnie …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi