Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Jak przygotować indyka na obiad?

Jak przygotować indyka na obiad?

pieczenie indyka, przepis na indyka, pieczony indyk, jak upiec indyka,
Przygotowanie indyka do pieczenia

Jeśli duży nie mieści się w całości do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek i spłaszczyć bryłę mięsa. Lepiej jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg.
Większość mięs dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia. Zapobiega to proce­som, przez które staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku należy wykonać przed wło­żeniem tuszki do piekarnika.
Aby mięso indycze pod wpływem pieczenia nie zrobiło się suche i łykowate, warto je solid­nie posmarować masłem.
Aby indyka, kurczaka lub kaczki była zło­cista i chrupiąca, można posmarować tuszkę kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami. Wśród tych ostatnich nie może zabraknąć sporej szczypty słodkiej papryki.

Zobacz także

Sposoby na odmłodzenie szyi

Odmładzanie szyi – domowe sposoby Szyja bywa pomijana podczas zabiegów pielęgnacyjnych, przez co szybciej się …