Jak przygotować indyka na obiad?

pieczenie indyka, przepis na indyka, pieczony indyk, jak upiec indyka,
Przygotowanie indyka do pieczenia

Jeśli duży indyk nie mieści się w całości do ku­chenki, trzeba złamać mu mostek i spłaszczyć bryłę mięsa. Lepiej jednak już w sklepie zdecy­dować się na mniejszy okaz. Najsmaczniejsze są bowiem ptaki o wadze do 4-5 kg.
Większość mięs dobrze jest posolić dopiero pod koniec pieczenia. Zapobiega to proce­som, przez które mięso staje się twarde i żyla­ste. Ponieważ jednak indyk jest z natury mięk­ki i wymaga solenia od środka, czynność tę w jego przypadku należy wykonać przed wło­żeniem tuszki do piekarnika.
Aby mięso indycze pod wpływem pieczenia nie zrobiło się suche i łykowate, warto je solid­nie posmarować masłem.
Aby skóra indyka, kurczaka lub kaczki była zło­cista i chrupiąca, można posmarować tuszkę kwaśną gęstą śmietaną z przyprawami. Wśród tych ostatnich nie może zabraknąć sporej szczypty słodkiej papryki.

Zobacz także

Jak piec biszkopt?

Jak piec biszkopt? Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi