Jak dekorować ciasta i torty?

Jak dekorować ciasta i torty, dekorowanie tortów, dekorowanie ciast, dekoracja wypieków, dekoracje z masy cukrowej, diy w kuchni
Dekoracja ciast i tortów
Nawet najlepsze ciasto nie zrobi wrażenia bez odpowiedniej dekoracji. Z nimi akurat jest prosto. Wystarczy, że przed upieczeniem posypiesz ciasto kruszonką lub po wyjęciu z piekarnika cukrem pudrem. Z tortami jest już gorzej ale warto się postarać aby zaskoczyć rodzinę arcydziełem cukrowniczym. Nasze porady pozwolą ci zbliżyć do sukcesu.

Najprostszą metodą jest dekorowanie ciast, tortów szprycą cukierniczą. Kosztuje niewiele a dzięki niej możesz z łatwością tworzyć fantazyjne wzory.

Można również udekorować ciasta rulonikami z czekolady. 100 g czekolady (może być mleczna, gorzka lub biała) rozpuść w rondelku. Ciepłą rozsmaruj na pergaminie możliwie jak najcieńszą warstwą. Następnie za pomocą noża lub szpachelki (szpachelką jest wygodniej) zwijaj 2-3 cm ruloniki w stygnącej czekoladzie. Ruloniki włóż do lodówki aby całkowicie stwardniały

Na specjalne okazje możesz udekorować tort czy ciasto kandyzowanymi kwiatami. Świeże kwiaty np. róży, bratków, nasturcji, fiołków czy stokrotek posmaruj lub wymocz w roztrzepanym białku, połóż na blasze pokrytej pergaminem i posyp cukrem pudrem. Teraz kwiaty powinny się suszyć ok. 30 minut w ciepłym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Jeżeli posiadasz foremki do pierników, możesz zrobić ciekawe ozdoby z galaretki. Torebkę galaretki rozpuść w szklance wrzątku i rozlej na płaskiej powierzchni. Gdy zastygnie foremkami do pierników wytnij ozdoby. Jeżeli nie masz foremek, możesz na przykład powycinać kwadraty i ułożyć na wierzchu ciasta efektowną szachownicę.

Prostym i bardzo efektownym sposobem na udekorowanie ciasta jest położenie na nim małych listków o ciekawych brzegach np. pietruszki, koperku i posypanie ciasta cukrem pudrem lub kakao. Teraz wystarczy delikatnie zdjąć listki i podziwiać kształt liści na cieście.

Torty możesz udekorować różami z marcepanu. Potrzebny ci będą masa marcepanowa i czerwony barwnik spożywczy, składniki te możesz kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych i supermarketach. Po dodaniu do około 6 gramów marcepanu kilku kropel barwnika rozwałkuj masę marcepanową powycinaj z niej cztery kółka. Kółka te musisz rozpłaszczyć na krawędziach nożem lub łyżeczką. Następnie zwijaj kółka by utworzyć różę. Dla ułatwienia krótki filmik jak to zrobić.

Mamy już podstawową wiedzę jak udekorować ciasta. Jak się okazuje nie jest to ani trudne ani pracochłonne. Zatem do dzieła!

Zobacz także

Nietypowe zastowania mikrofalówki. Część II

W pierwszej części nietypowych zastosowań mikrofalówki poznaliśmy kilka kuchennych sztuczek możliwych dzięki temu urządzeniu. Dowiedzieliśmy się …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi