Jak ugotować ryż do dań chińskich

gotowanie ryżu, jak ugotować ryż, dania chińskie, ryż na sypko, gotowanie ryżu w torebkach
Jak ugotować idealny ryż?
Ryż to „chleb powszedni” kuchni dalekiego wschodu. W Chinach stosuje się ryż biały. Po ugotowaniu powinien być miękki i klejący. Sekret takiego ryżu polega na absorbcji wody w czasie gotowania. Tych kilka wskazówek pozwoli ci ugotować ryż idealny, taki jakim od tysięcy lat zajadają się w Kraju Środka. Ryż ten dzięki swej kleistości nadaje się do jedzenia pałeczkami.
  • Przepłucz ryż pod zimną wodą aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia.
  • Do garnka dodaj ryż oraz wodę – na szklankę ryżu półtora szklanki wody, nie dodawaj soli, Chińczycy nie solą ryżu, w ich kuchni ryż powinien mieć naturalny słodki aromat.
  • W otwartym garnku doprowadź ryż do wrzenia, gdy zaczyna wrzeć przykryj garnek pokrywką, zostawiając maleńki otwór przez który może uciekać para i lekko skręć gaz.
  • Gdy w ryżu zaczną robić się kratery ustaw ogień na najmniejszy i całkowicie przykryj garnek, duś przez 15 minut, na koniec wymieszaj.

Taki ryż idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ryb, sosów wykonanych chińskim sposobem. Dzięki temu, że się klei można z niego tworzyć cudeńka jak na zdjęciu.

Zobacz także

jak uratować przesoloną zupę

Jak uratować przesoloną zupę, przesolony sos lub gulasz? 

Przesolona zupa, sos lub gulasz – domowe sposoby Od czasu do czasu każdemu sypnie się więcej soli …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi