Jak uniknąć marnowania jedzenia?

marnowanie jedzenia,wyrzucanie jedzenia, jak nie marnować jedzenia, marnowanie żywności, jak nie wyrzucać jedzenia
Marnowanie żywności
Głównymi przyczynami marnowania jedzenia są: zbyt duże i nieprzemyślane zakupy, przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz nieodpowiednie przechowywanie produktów.

Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba pamiętać o kilku zasadach. Dzięki nim nie będziemy mieć wyrzutów sumienia oraz zaoszczędzimy parę groszy- za wyrzucone jedzenie też przecież musieliśmy zapłacić!

Zanim wyjdziesz na zakupy sprawdź, co masz w swojej lodówce. Może właśnie jakieś resztki zainspirują cię do wymyślenia nowego przepisu? Ponadto, przygotuj sobie listę potrzebnych produktów przy okazji zaglądając do szafki. Zastanówmy się, po co nam kolejny kilogram mąki wrocławskiej lub nowe opakowania drożdży?
Planując menu na kolejne obiady miej na uwadze to, czy danego dnia wracasz o normalnej porze do domu. Bez sensu jest wymyślanie sobie zrobienie mega wypasionego obiadu na dzień, w którym wrócisz po pracy z wytrzeszczem na oczach od zmęczenia!!
Kupując dany produkt, sprawdź jego datę przydatności do spożycia i przemyśl, czy będziesz w stanie go zjeść bez zmuszania się przed upływem konkretnego terminu. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to aby zawsze były świeże w twoim domu, należy kupować je na bieżąco, tj. co 2 dni. Wystarczy kupić 2 pomidorki i 1 ogórka- wiadoma sprawa, że to i tak tylko ty je będziesz jadła, bo mąż przecież w warzywa nie wierzy!
Dobrze jest też mieć porządek nie tylko w szafkach, ale i w lodówce. Nie ma nic gorszego od konserwy, która sama z siebie wychodzi, bo stała w cieniu słoika, który ją zastawił. W kuchni trzeba mieć porządek i regularnie zużywać te produkty, które zaraz zaczną zmieniać swój stan skupienia!
Przygotowując dany przepis pamiętaj o tym, aby maksymalnie wykorzystać dany produkt, a jeśli coś zostanie, sprawdź czy ewentualnie można to zamrozić. Jeśli mrożenie odpada, a mąż nie ma już siły zjeść piętnastej parówki, pozostaje metoda ‘na psa’. Nie ma nic bardziej radosnego od zadowolonej mordki naszej owłosionej pociechy! (a wszystko to w myśl zasady- wilk syty i owca cała).
Przy nakładaniu potrawy na talerz należy zawsze podawać gościom mniejsze porcje. Nikt bowiem nie zje resztek po takim gościu z czystego obrzydzenia…
Żywność po obróbce termicznej powinna być przechowywana w lodówce lub zamrażarce. Zmniejszy to bowiem rozwój bakterii, a i my będziemy mogli skosztować pyszności kiedy nagle zachce się nam świątecznego sernika mamusi w marcu!
A teraz zapraszam wszystkich do swojej lodówki na generalne porządki!!!

Zobacz także

Jakie kwiaty wybrać do salonu?

W obszernym salonie (ponad 20 mkw.) znajdą odpowiednie warunki do życia duże egzotycz­ne okazy, które nie lubią potrącania …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi