Najnowsze
Strona główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Jak zrobić biszkopt?

Jak zrobić biszkopt?

jak zrobić biszkopt,przepis na biszkopt, piana do biszkoptu,składniki na biszkopt,ciasto biszkoptowe
Przepis na udany biszkopt
Ciasto biszkoptowe jest to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki, cukru i dodatku tłuszczu. Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortów lub ciast z galaretką. Może występować również w postaci małych babeczek wypiekanych w niewielkich, specjalnych foremkach. Bardzo dobrze również smakuje, gdy jest podany sam z polewą czekoladową.

Składniki biszkoptu

Składnikami podstawowymi ciasta biszkoptowego są: jajka, cukier i mąka. Do składników dodatkowych zaliczamy: czekoladę, kakao, bakalie, masło, substancje zapachowe i przyprawy.

Jak ubić pianę do biszkoptu?

Piana z białek do biszkoptu musi być ubita na sztywno, gdyż to ona unosi ciasto do góry. Ubijanie można zakończyć, jeśli jest ona aksamitna i lśniąca, a po odwróceniu miski nie wypada z niej.

Jakie zastosować proporcje cukru?

Cukier dodawany do biszkoptu najlepiej podzielić na dwie części 3/4 porcji można utrzeć z żółtkami, resztę dodać do piany z białek.

Biszkopt z proszkiem do pieczenia

Klasyczny biszkopt nie wymaga proszku do pieczenia. Ma on jednak zastosowanie w wypiekach, do których dodaje się masło (babka) lub bakalie (keks). Wówczas samo powietrze zawarte w pianie z białek może nie wystarczyć, aby unieść ciasto do góry.

Ciasto biszkoptowe z kakao

Jeśli przepis przewiduje dodanie do biszkoptu kakao, najlepiej na samym początku wymieszać je z mąką i razem przesiać do miski. Dość trudno, bowiem połączyć ciemny proszek z gotowym już ciastem, a dodatkowe mieszanie psuje strukturę biszkoptu (pozbawia go cennego powietrza).

Masło czy margaryna?

Nie ma specjalnej różnicy, czy do przygotowania ciasta biszkoptowego użyje się masła, czy margaryny. Można też z powodzeniem 1/3 porcji wymienionych tłuszczów zastąpić smalcem. Z całą pewnością nie wpłynie to na smak i zapach upieczonego ciasta.

Koniecznie przeczytaj:
Sprawdzony przepis na ciasto biszkoptowe
Jak piec biszkopt?
Biszkopt – przepisy i porady na udany wypiek

Zobacz także

lisc-laurowy

Liście laurowe i ich zastosowanie

Liście laurowe to znana przyprawa pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji wieńcami laurowymi ...