Jak zrobić idealne frytki?

Kupione w sklepie frytki coraz częściej mają niewiele wspólnego z prawdziwymi ziemniakami. Mąka ziemniaczana, susz i olej roślinny to główne składniki gotowych frytek. Zatem o wiele zdrowiej i smaczniej jest przygotować frytki własnoręcznie. Jest to bardzo proste – wystarczy pokroić ziemniak w słupki i wrzucić na patelnię.

frytki smażenie, frytki z ziemniaków, frytki z kartofli, frytki idealne, frytki ile smażyć, frytki przepis, frytki z cebulą
Frytki

Żeby dobrze przygotować domowe frytki pamiętaj koniecznie o poniższych wskazówkach.

  • Pokrojone ziemniaki wrzucaj na dobrze rozgrzany tłuszcz.
  • Frytki mieszaj nie więcej niż 3-4 razy w trakcie całego smażenia.
  • Sól dodawaj na końcu.
  • Jeśli chcesz możesz dodać pokrojoną cebulę lub czosnek. Wrzuć je do smażących się frytek na 5 minut przed skończeniem smażenia, a ich smak będzie dużo lepszy.

Jak odpowiednio smażyć frytki?

Frytki wrzuć na gorący olej. Patelnia powinna stać na dużym ogniu. Przez 3-4 minuty nie przerzucaj frytek. Powinna wytworzyć się na nich delikatna skórka. Następnie przemieszaj frytki łopatką do smażenia, zmniejsz ogień. Smaż tak przez kolejne 7-9 minut. Zamieszaj wszystko delikatnie, przykryj patelnię pokrywką i smaż kolejne 7-9 minut.

Teraz, jeśli masz ochotę możesz dodać pokrojoną cebulę lub czosnek. To też czas na przyprawy – sól, pieprz a może mielona papryka czy tymianek. Podsmaż wszytko na dużym ogniu bez pokrywki.

Stopień wysmażenia zależy od waszego gustu. Pamiętajcie, że podany przez nas czas jest orientacyjny i zależy od gatunku ziemniaków i wielkości frytek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi