Jak zrobić karmel?

Karmel to nic innego jak zwykły cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie tzw. karmelizacji w wyniku którego otrzymujemy charakterystyczną brązową barwę. Karmel najczęściej stosowany jest do dekorowania potraw ze względu na swój ciekawy szklisty wygląd, a także ze względy na faktu, iż bardzo łatwo go zrobić.
W danym artykule przedstawimy dwa sposoby na przyrządzenie karmelu.

1. Przepis na klasyczny karmel.

jak zrobić karmel, karmel z cukru, karmel w domu, jak ugotować karmel, karmel deser
Przepis na karmel

Do patelni lub garnka  z grubszym dnem wsyp szklankę cukru i szklankę wody. Uwaga robiąc karmel stosunek wody do cukru powinien być zawsze 1:1. Rozgrzej patelnię i czekaj aż cukier rozpuści się całkowicie w wodzie. Od czasu do czasu przemieszaj, aby nie powstały grudki cukru.
Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i stale obserwuj co się dzieje, aby nie przypalić naszego karmelu. Już  w tym momencie nie mieszaj karmelu tylko czekaj, aż nabierze ciemno brązowego koloru. Po uzyskaniu pożądanego koloru możemy szybko przelać nasz karmel np. na papier do pieczenia i zrobić z niego oczekiwane wzory do dekoracji deserów.
Pamiętaj jednak, że trzeba to zrobić wyjątkowo sprawnie ponieważ karmel szybko zastyga.

2. Przepis na pyszny sos karmelowy

jak zrobić sos karmelowy, karmel,caramel,przepis,przepisy na karmel,deser,dekoracjaDo przygotowania sosu karmelowego, który świetnie uzupełni smak naszych ciastek, ciast, tortów itd. , będziemy musieli zacząć o przygotowania klasycznego karmelu. Dokładnie skorzystaj z przepisu powyżej. Różnica polega na tym, że w momencie kiedy nasz karmel zacznie gęstnieć to należy dodać do niego rozgrzaną wcześniej w garnku  300 ml śmietanki. Połącz składniki i energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji sosu idealnego do deserów i lodów.

Zobacz także

Słowniczek kulinarny

Słowniczek kulinarny czyli pojęcia kulinarne, które warto poznać

Przeglądając książki kucharskie, oglądając programy o gotowaniu czasem padają pojęcia, których znaczenia nie do końca rozumiemy. Pod skomplikowanymi nazwami często …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi