Strona Główna » Kuchnia » Dipy i sosy » Jak zrobić marokańską pastę marchewkową?

Jak zrobić marokańską pastę marchewkową?

Pytanie: z czym zjeść kanapkę? – jest jednym z najczęściej zadawanych i czasami trudno znaleźć na nie odpowiedź. Wędliny, ser, nawet pokrojone w plasterki warzywa, to czasami już nudne dodatki. W takiej sytuacji można sięgnąć aż do kuchni marokańskiej, egzotycznej i wydobyć z niej pastę marchewkową. Smaczną oraz kolorową.

pasta z marchewki, pasta marokańska, tanie przystawki, dip z marchewki, dip marokański, pasta z marchewek

Jakie składniki są potrzebne do marokańskiej pasty marchewkowej?

Pierwszym krokiem do wykonania smacznej pasty marokańskiej z marchewki jest zebranie odpowiednich składników. Ze względu na to, że są to w dużej mierze warzywa, trzeba zadbać o ich świeżość. Niezbędnymi produktami do pasty są:

  • 5 marchewek dużych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 5 łyżek oliwy,
  • ,
  • kardamon,
  • kumin,

Ponadto przyda się również słoiczek, w którym przechowywanie pasty będzie wygodne oraz zapewni jej długotrwałą świeżość.

Przygotowanie marchewek do pasty

Smaczna pasta wymaga odpowiedniego przygotowania marchewek. Najlepiej wybierać duże, zamiast malutkich, których trzeba by więcej i które byłyby bardziej czasochłonne. Wybrane warzywa, poza odpowiednią wielkością powinny być również zdrowe, bez plam i przebarwień. Należy je umyć i dokładnie obrać ze skórki, a następnie skropić lub natrzeć dokładnie oliwą z oliwek.

Na blachę do pieczenia położyć do pieczenia lub pergamin, po czym ułożyć marchewki – w całości, nie krojąc ich. Wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piec dokładnie przez 45 minut.

Przygotowanie pasty marokańskiej

Po wymaganym czasie wyciągnąć blaszkę z marchewkami i pozostawić je do ostudzenia. W czasie, kiedy będą stygły można przygotować pozostałe składniki. Sparzyć cytrynę wrzątkiem, aby dokładnie oczyścić skórkę z niekorzystnych substancji. Osuszyć, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Po wykonaniu tego, wycisnąć również sok. Czosnek obrać z łupinek. Jeśli lubi się jego smak można dodać więcej, niż ilość podana w przepisie, ale uważając żeby nie przesadzić i nie stłumić czosnkiem smaki marchewki.

Ostudzoną już marchewkę pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do blendera, dodać skórkę cytrynową, sok oraz wszystkie przyprawy – wystarczy szczypta – a następnie dokładnie zmiksować wszystkie składniki na średnich obrotach. Konieczne jest uzyskanie gładkiej, intensywnie pomarańczowej masy. Gdy przybierze taki wygląd, przełożyć ją do słoika albo od razu do miski i podawać.

Jeżeli po zmiksowaniu pasta wydaje się nadmiernie sucha można dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i jeszcze raz wymieszać całość.

Sposób podawania pasty marchewkowej

Pasta marchewkowa rozwiązuje problem z dodatkiem do kanapek. Wystarczy posmarować nią i gotowe. Najlepiej smakuje z pieczywem pełnoziarnistym, które podkreśla smak pasty, lecz również z innym nie będzie niesmaczna. Po posmarowaniu chleba pastą warto posypać ją sezamem albo czarnuszką.

Poza nakładaniem pasty na kanapkę można wykorzystać ją również w inny sposób, mianowicie podając do przekąsek do chrupania. Tacos, , krakersy, prażynki, wszystkie znane i lubiane przekąski na spotkania ze znajomymi nabiorą nowego smaku, jeśli poda się je z marokańskim dodatkiem.

Zobacz także

Jak przygotować deser tysiąca płatków? Deser prosto z Francji

Przepis na deser tysiąca płatków Istnieją desery, które są wpisane w kanon sztuki kulinarnej i …