Strona Główna » Kuchnia » Jakie przyprawy pasują do jakich dań?

Jakie przyprawy pasują do jakich dań?

Przygotowując różne dania często stajemy przed dylematem jakich użyć przypraw, aby jak najlepiej podkreślić, poprawić czy wydobyć smak potrawy. Zarówno zioła (zobacz też jak uprawiać zioła w domu) jak i są bardzo istotne. Przedstawiamy zatem jakich przypraw należy używać do jakich dań.

przyprawy do dań, przyprawy do drobiu, przyprawy do baraniny, przyprawy do bigosu, przyprawy do mięsa, przyprawy do grilla, przyprawy do dziczyzny, odpowiednie przyprawy, jakie przyprawy, przyprawy do wieprzowiny
Jakie przyprawy do jakich dań?
  • do baraniny: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kminek, koper, majeranek, natka pietruszki, papryka czerwona, pieprz czarny, szałwia, ziele angielskie
  • do bigosu: cebula, chili, , jałowiec, , kolendra, liść laurowy, majeranek, papryka słodka, pieprz czarny, ziele angielskie
  • do cielęciny: , cebula, cebula, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, kapary, koperek, , majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, ziele angielskie
  • do dań z fasoli: bazylia, cebula, chili, liść laurowy, cząber, czosnek, estragon, gorczyca, kminek, kolendra, koper, majeranek, papryka ostra, papryka słodka
  • do drobiu: cebula, curry, cząber, bazylia, estragon, kminek, majeranek, papryka, pieprz czarny, rozmaryn, seler, szałwia, tymianek
  • do dziczyzny: estragon, goździki, jałowiec, kapary, liść laurowy, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie
  • do gulaszu: cebula, chili, cząber, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, , kminek, kolendra, kurkuma, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, szałwia , tymianek, ziele angielskie
  • do owców, skoków, kompotów: anyż, , goździki, imbir, kardamon
  • do mięsa duszonego: bazylia, chili, cząber, czosnek, gorczyca, goździki, imbir, kolendra, kurkuma, liście laurowe, majeranek, natka pietruszki, oregano, owoc jałowca, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  • do mięsa grillowego: cebula, chili, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kminek, majeranek, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz biały, pieprz czarny, pieprz kajeński, rozmaryn, tymianek, ziele angielskie
  • do mięsa mielonego: cebula, chili, czosnek, gorczyca, goździki, kolendra, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, ziele angielskie
  • do pizzy: bazylia, cebula, czosnek, natka pietruszki, oregano, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek
  • do ryb: bazylia, cebula, chilli, cząber, czosnek, gorczyca, imbir, koper, kwas cytrynowy, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, rozmaryn, tymianek, tymianek, ziele angielskie
  • do wieprzowiny: cebula, chili, curry, cząber, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, liść laurowy, lubczyk, majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn, , szałwia, tymianek
  • do wołowiny: cebula, chili, curry, czosnek, jałowiec, kminek, koper, liść laurowy, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, oregano, papryka ostra, papryka słodka, pieprz czarny, rozmaryn
  • do ziemniaków: cebula, chili, cząber, czosnek, estragon, kolendra, koperek, majeranek, natka pietruszki, papryka słodka, pieprz czarny
  • do żeberek: cynamon, czosnek, gorczyca, imbir, liście laurowe, majeranek, papryka słodka i ostra, pieprz czarny, sól, ziele angielskie
  • do żurku: sól, cebula, czosnek, koperek, liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie

Zobacz także

8 sposobów na ponętne usta

Jak mieć ponętne usta? Kanony urody zmieniają się, jak również są uzależnione od kręgu kulturowego. …