Krwawnik na problemy żołądkowe

Sok ze świeżego ziela krwawnika.

300—500 g świeżego ziela, zebranego w czasie kwitnienia, wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą, po odcieknięciu przepuścić przez maszynkę do mięsa, odcisnąć przez gazę lub w sokowirówce. Pozyskany w ten sposób sok przecedzić przez gęste sito, utrwalić dodając 1 część 95% spirytusu na 4 części soku i przetrzymywać w lodówce. Pić po łyżeczce 2-3 razy dziennie w ¼ szklanki wody.

Napar z ziela krwawnika.

1 płaską łyżkę suchego ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut.
Po przecedzeniu pić 2-4 razy dziennie po 2/3 szklanki naparu.

Sok i napar jest skuteczny przy wspomnianych zaburzeniach żołądkowych. Można ich także używać do okładów, kompresów, kąpieli.

Winko z krwawnika „przyjazne dla żołądka”

Zmiażdżyć 2 szklanki (120 g) kwiatów krwawnika. Można użyć np. miksera. Dodać 6 szklanek (1 ½ l) wina. Pozostawić miksturę w szklanym słoju z daleka od słońca na około 4 tygodni, następnie odcedzić. Winko jest znakomite na trawienie, skurcze żołądkowe, wzdęcia. Jako aperitif lub środek wspomagający trawienie, brać 15ml.

Surowiec krwawnika wchodzi też w skład wielu mieszanek ziołowych jak Cholagoga II, Nerwosan, Rektosan, Sklerosan, Degrosan, Nerwogran, Normogran i inne. W sprzedaży w aptekach i sklepach zielarskich jest również samo ziele krwawnika.

Zobacz także

Aloes – naturalny lek na skórę i nie tylko

Aloes ze względu na wygląd i łatwość w utrzymaniu jest często uprawiany w domu. Jego ojczyzną jest Afryka i Azja Mniejsza, …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi