Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Mąka, sos i ser – czego jeszcze potrzeba do przygotowania pysznej pizzy?

Mąka, sos i ser – czego jeszcze potrzeba do przygotowania pysznej pizzy?

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, ze szczególnym akcentem na pizzę. Niestety pizzy nie równa, ponieważ jej smak zależy od wielu czynników. Istotne są nie tylko: mąka, i ser, ponieważ liczy się również choćby sposób wypiekania. Sprawdź, od czego zależy smak pizzy.

Receptur na pizzę jest tyle, ile lokali serwujących to danie. Przykładowo pizzeria Capri New bazuje na stworzonym przez siebie przepisie, który wiernie odzwierciedla smak włoskiej pizzy. Dlatego lokal cieszy się sporą popularnością wśród klientów w wielu miastach.

Mąka, sos i ser to podstawa

Sekretem doskonałej pizzy jest mąka typu 00 charakteryzująca się wysokim stopniem rozdrobnienia. Dzięki temu jest chrupiące i nie nasiąka sosem pomidorowym.

Istotną rolę odgrywa również sos pomidorowy. Chcąc mieć pewność, że pizza będzie smakować wyśmienicie, tak jak w lokalu jakim jest pizzeria Capri New, nie można iść na żaden kompromis. Sos pomidorowy musi być przyrządzony na bazie passaty pomidorowej.

Nie należy zapominać o serze, który musi być oryginalną mozzarellą, a nie serem gouda czy edamskim.

Liczy się sposób pieczenia

Na smak pizzy wpływają nie tylko główne składniki, ale również sposób pieczenia. Chcąc mieć pewność, że pizza będzie chrupiąca na wierzchu, a miękka w środku koniecznością jest osiągnięcie jak najwyższej temperatury.

Doskonały smak pizzy serwowanej m.in. w takich lokalach jak pizzeria Capri New wynika z faktu jej pieczenia w specjalnym piecu kamiennym, który pozwala na osiągnięcie bardzo wysokiej temperatury dochodzącej nawet do 400-500oC. Często można spotkać także pizzerie, w których pizzę wypieka się w piecach opalanych drewnem, dzięki czemu nabiera nie tylko wyjątkowego smaku, ale i aromatu.

W warunkach domowych trudno będzie o specjalny piec, który pozwalałby osiągnąć wysokie temperatury. Dlatego zaleca się ustawić temperaturę na maksymalną. Czas pieczenia powinien wynieść 10-15 minut. “Przeciągnięcie” zwiększy ryzyko, że pizza będzie sucha i twarda.

Ważne dodatki

Prawdziwie włoska pizza do minimum ogranicza dodatki. Na bazę (ciasto + sos pomidorowy + ser) wykładane są najczęściej: szynka, . Niemniej jednak coraz bardziej popularne jest urozmaicanie podstawy o takie składniki jak: ananas, dodatkowe sery, sałaty (np. rukola), mięso.

Domowa pizza nie wyszła? Zamów ją online

Mimo zastosowania najlepszej jakości składników, domowa pizza nie udała się? Jeśli ochota na to danie nie minęła, zamów ją online – z dostawą pod wskazany adres. Tylko kilka kliknięć wystarczy, by złożyć zamówienie – nie musisz przy tym znać numeru telefonu. Wskazując swoją lokalizację, serwis gastronomiczny zaproponuje konkretne lokale, takie jak np. pizzeria Capri New. Teraz trzeba tylko zamówić wybraną pizzę i… czekać na dostawcę.

Artykuł sponsorowany

Zobacz także

Sposoby na udane ciasto - wypieki

5 sposobów na udane ciasto

Sposoby na udane wypieki Udane ciasto może być dumą osoby, która je wypiekała. Zdarza się …