Najnowsze
Strona główna » Kuchnia » Dania główne » Najlepsze farsze do pierogów

Najlepsze farsze do pierogów

farsz do pierogów,pierogi ruskie, pierogi z mięsem, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z owocami, pierogi z farszem kurkowym
Farsze do pierogów
Pisaliśmy już jak zrobić dobre pierogi. Skupiliśmy się wtedy na cieście oraz na technice gotowania. Dziś czas na to co w pierogach najważniejsze – na farsz. Wybór oczywiście zależy od upodobań. Przedstawiamy najpopularniejsze farsze do pierogów: ruskie, z kurkami, z owocami, z mięsem i kapustą i grzybami.

Farsz do pierogów ruskich

Wbrew nazwie pierogi ruskie nie pochodzą z Rosji. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej – zachodniej części Ukrainy. Pierogi te są niezwykle popularne w Polsce i na Ukrainie. Podaje je się z ze skwarkami, smażoną cebulką, śmietaną. We Lwowie popularne jest posypywanie ich kminkiem.

 

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 40 dag twarogu
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Posiekaną cebulę zarumień na oleju. Ziemniaki i twaróg przepuść przez praskę lub maszynkę do mięsa. Można również ziemniaki rozgnieść i wymieszać z twarogiem za pomocą widelca. Dodaj cebulkę oraz sól i pieprz do smaku.

Farsz do pierogów z kurkami

Kurki są bardzo cenionymi grzybami. Ich aromat, smak i twardość sprawia, że mają wiele amatorów. Najpopularniejszą formą podania tych grzybów są kurki w śmietanie lub dodanie ich do jajecznicy. Można też zrobić z nich pyszny farsz na pierogi.

      • 25 dag kurek
      • 2 ugotowane ziemniaki
      • cebula
      • sól, pieprz

Cebulę poszatkuj i usmaż wraz umytymi i pokrajanymi kurkami. Ziemniaki rozgnieć i wymieszaj z cebulą i kurami. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podaje je się polane skwarkami, smażoną cebulką lub świeżym szczypiorkiem.

Farsz do pierogów z owocami

To propozycja deserowa. Szczególnie lubiana przez dzieci. Podaje je się ze śmietaną posypaną cukrem.

 

  • 1 kg wiśni, truskawek, poziomek, malin, śliwek lub jagód
  • ½ szklanki cukru

Owoce wymyj, przebierz. Jeśli robisz pierogi z wiśniami czy śliwek usuń z nich pestki. Owoce zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. Owoce typu wiśnie czy śliwki można delikatnie przesmażyć.

Na następnej stronie umieściliśmy przepis na pyszne pierogi z mięsem, a także z kapustą i grzybami.

Zobacz także

zupa-pomidorowa-z-biala-fasola

Zupa pomidorowa z białą fasolą

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Na ogół gotuje się na bazie przecieru pomidorowego, ...