Strona Główna » Zdrowie » Diety i odżywianie » Obniżanie ciśnienia krwi – jakie warzywa pomogą przy nadciśnieniu?

Obniżanie ciśnienia krwi – jakie warzywa pomogą przy nadciśnieniu?

które obniżają ciśnienie krwi

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak można naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Wiemy, że produkty bogate w sód podnoszą ciśnienie krwi więc wystarczy wykluczyć je z diety. Badania wykazują również, że oprócz wybierania produktów spożywczych o naturalnie niskiej zawartości sodu, należy jeść te, zawierające składniki mineralne, jak wapń, magnez i potas. Najlepszym źródłem tychże składników są oczywiście warzywa. Dodaj poniższe warzywa do swojej diety a obniżysz ciśnienie krwi a tym samym obniżysz ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zawału serca prawie o połowę.

(fot. http://chiarabiondani.it/)

Biała fasola pomaga obniżyć ciśnienie

Jedna filiżanka białej fasoli dostarcza 13% wapnia, 30% magnezu i 24% dziennego zapotrzebowania na potas. Biała fasola nadaje się do dan głównych, zup i przystawek. Jest bogata w białko dlatego stanowi świetny wybór dla wegetarian. Wybieraj jednak niesoloną niskosodową białą fasolę konserwową lub przygotuj ją sam.

Niedoceniany jarmuż obniża ciśnienie krwi

Jedna szklanka jarmużu, surowego lub gotowanego uzupełnia 9% wapnia, 6% magnezu oraz 9% potasu. Niskokaloryczny jarmuż jest powszechnie uważany za super pożywienie, ponieważ zawiera on dużą dawkę przeciwutleniaczy chroniących komórki, a także kwas alfa-linolenowy, dobry tłuszcz, który łagodzi stany zapalne. Cienkie, delikatne liście jarmużu są doskonałą alternatywą do sałatek.

Czerwona jako składnik diety na

Jedna szklanka surowej papryki zapewnia 1% wapnia, 4% magnezu oraz 9% potasu. Najlepiej przechowywać ją w lodówce przez okres do 10 dni, zapakowaną w lekko wilgotny, papierowy ręcznik, dzięki czemu nie wyschnie. Możesz również zamrozić paprykę do późniejszego wykorzystania w gotowanych potrawach.

Brokuły w diecie pomagają zbić wysokie ciśnienie

Jedna szklanka gotowanych uzupełnia 6% wapnia, 8% magnezu i 14% potasu. Warzywo to dostarcza również słynnych składników odżywczych zwanych glukozynolanami, które wspomagają organizm w walce z rakiem. Możesz użyć również mrożonych w wielu przystawkach i daniach.

Mało znane (słodkie ) w walce z nadciśnieniem

Jeden batat ze skórką zapewnia 4% wapnia, 8% magnezu (7% bez skóry) i 15% potasu (10% bez skóry), w odniesieniu do zapotrzebowania dziennego. Nadają się nie tylko do zup i dań głównych ale również mogą stanowić słodki , gdyż słodkie ziemniaki są doskonałym dodatkiem do koktajli. Ugotuj więc kilka batatów wcześniej i pozostaw w lodówce aby mieć gotowy produkt do szybkich koktajli i innych dań.

Zobacz także

Jak gotowac bez tłuszczu

Jak gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu Zdrowe gotowanie jest coraz bardziej rozpowszechnione. Zachęca nie tylko do gotowania z …