Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Poznaj carpaccio tonnato – alternatywę dla tradycyjnego tatara

Poznaj carpaccio tonnato – alternatywę dla tradycyjnego tatara

Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie choćby dnia bez zjedzenia mięsa. Koniecznie musi się ono pojawić w ramach obiadu, a także nierzadko w formie kolacji na ciepło. Mięsa różnego rodzaju przyrządzać można na najrozmaitsze sposoby. Można je gotować, piec, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić.
Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie choćby dnia bez zjedzenia mięsa. Koniecznie musi się ono pojawić w ramach obiadu, a także nierzadko w formie kolacji na ciepło. Mięsa różnego rodzaju przyrządzać można na najrozmaitsze sposoby. Można je gotować, piec, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić.

carpaccio tonnato ,alternatywa tatara, włoskie carpaccio, przepis na carpaccio

Istnieje jednak jeszcze jeden rodzaj mięsa, czyli to, które nie jest poddawane żadnej obróbce termicznej – mięso serwowane na surowo. Jego najpopularniejszą wersją chyba wciąż pozostaje befsztyk tatarski, czyli poczciwy tatar. Uwielbiasz surowe, dobrze przyprawione mięso z rozmaitymi dodatkami, ale klasyczny tatar nieco Ci się znudził? Poszukujesz jakiejś ciekawej odmiany? Jeśli tak, bez wątpienia zachwyci Cię taka propozycja jak carpaccio tonnato!

Carpaccio tonnato, czyli…

Carpaccio jest potrawą o włoskich korzeniach. Zarówno tatara, jak i carpaccio przygotowuje się tradycyjnie z mięsa wołowego, choć obecnie można trafić na coraz więcej przepisów uwzględniających inne rodzaje mięs (np. z dziczyzną czy cielęciną). Ponadto bazą każdego z tych dań jest wspomniane już surowe mięso. Zasadniczo na tym podobieństwa się kończą. Carpaccio, w przeciwieństwie do tatara, serwowane jest najczęściej w formie mocno rozbitego lub bardzo cienko pokrojonego mięsa.

Carpaccio nie ma długiej historii – po raz pierwszy podane zostało w roku 1950. Przygotował je Giuseppe Cipriani, właściciel weneckiego baru. On też nadał daniu obecną nazwę, ponieważ potrawa przywodziła mu na myśl kolorystykę obrazów Vittore Carpaccio, malarza tworzącego w epoce renesansu, także pochodzącego z Wenecji.

Carpaccio w różnych odsłonach

Z czym serwować carpaccio? W tej kwestii panuje naprawdę spora dowolność. O ile wspomnianego tatara podaje się obowiązkowo w towarzystwie żółtka, posiekanej cebulki i różnych przypraw (przede wszystkim pieprzu i soli), o tyle już carpaccio otwiera znacznie więcej możliwości. Dobrze przygotowane i odpowiednio podane, jest daniem, które nie tylko wspaniale smakuje, ale też przyjemnie wpływa na zmysł wzroku i tym samym wzbudza miłe wrażenia estetyczne. Sądzisz, że stworzenie takiej zjawiskowej potrawy wykracza poza granice Twoich możliwości kulinarnych? Obawy te są zupełnie niesłuszne. Przygotowanie carpaccio tonnato jest bajecznie proste (ciekawy i łatwy przepis znajdziesz TUTAJ).

Czego potrzebujesz? Przede wszystkim opakowania carpaccio wołowego. Jak zostało wyżej nadmienione, to właśnie mięso wołowe stanowi podstawę trakcyjnego carpaccio. Bardzo ciekawą, wyjątkowo aromatyczną propozycją dla prawdziwych miłośników mięsa jest sos do carpaccio stworzony z takich składników jak , kapary, filety anchois (filety z sardeli), żółtka, , , .

Wszystkie te składniki musisz ze sobą połączyć przy pomocy miksera. Dodaj wedle uznania takie jak pieprz i sól. Tak przygotowany sos wyłóż na mięso. Dodatkowo możesz udekorować danie świeżymi kaparami oraz np. rukolą.

To zaledwie jeden z bardzo wielu pomysłów. Jeśli lubisz wyraziste smaki, cytrynę możesz zastąpić np. octem, lub natrzeć mięso cytryną połączoną z musztardą. Wiele przepisów na carpaccio obowiązkowo uwzględnia w składnikach parmezan. Jest to ser twardy, typu podpuszczkowego, który leżakuje w solance, dzięki której zyskuje charakterystyczny smak. Parmezan, czyli Parmigiano-Reggiano, to ser o włoskich korzeniach, pochodzący z regionu Emilia-Romania. Doskonale komponuje się on z takim daniem jak carpaccio.

Mnogość składników, które pasują do carpaccio, naprawdę zaskakuje. Możesz przygotować do mięsa np. sos paprykowy lub pieczarkowy, serwować potrawę z dodatkiem oliwek, a nawet słodkiej żurawiny. Udanych, smacznych eksperymentów kulinarnych!

Artykuł sponsorowany

Zobacz także

Mąka, sos i ser – czego jeszcze potrzeba do przygotowania pysznej pizzy?

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, ze szczególnym akcentem na pizzę. Niestety pizza pizzy nie równa, ponieważ …