Strona Główna » Kuchnia » Ciasta i Desery » Przepis na creme brulee

Przepis na creme brulee

Crème brûlée znaczy po francusku „przypalona śmietanka”. Nazwa ta najlepiej opisuje ten . Słodką śmietankę, najczęściej aromatyzowaną wanilią posypuje się cukrem, który specjalnie się opieka. Dzięki temu powstaje cukrowa skorupka. Jak taki przygotować w domu? Bardzo prosto. Wystarczy:

  • 4
  • laska wanilii (lub kilka kropel ekstraktu waniliowego)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 4 łyżki brązowego cukru do posypania
  • konfitura wiśniowa

 

Wanilię przekrój, wydłub miąższ i całość zalej kremówką. Zagotuj. Wyjmij laskę wanilii. Zamiast wanilii możesz użyć kilka kropel ekstraktu waniliowego.

Żółtka utrzyj z cukrem, nie przerywając ucierania małymi partiami wlewaj gorącą kremówkę. Masę przelej do czterech kokilek. Miseczki włóż większej foremki i wlej do niej wrzątek do 3/4 wysokości kokilek. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

ostudź i wstaw do lodówki na 3 godziny do lodówki. Każdą miseczkę posyp łyżką brązowego cukru i opal palnikiem kuchennym lub zapiecz pod grillem w piekarniku. Podawaj po kilku chwilach z konfiturą wiśniową.

Smacznego 🙂

Pin It on Pinterest