Zdrowe zapiekanki… to możliwe i bardzo łatwe! Zapiekanki kojarzą się wszystkim z niezdrowym jedzeniem typu fast-food, z dużą ilością tłuszczu, żółtego sera i sosami… My dziś proponujemy Wam zupełnie inne oblicze tego popularnego, smacznego i szybkiego dania. To pomysł na pożywne śniadanie, ale również na ciepłą kolację.
Składniki na 4 zapiekanki:
- 2 bułki grahamki (lub inne pełnoziarniste, żytnie – wg uznania, byle nie zwykłe pszenne)
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 4 plastry gotowanego filetu z indyka
- 2 plastry żółtego sera
- kiełki (my użyliśmy kiełków brokuła)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki
- suszony lubczyk
- sól i pieprz
- * dodatkowo, dla wzbogacenia smaku, można dodać na każdą zapiekankę odrobinę mozzarelli lub kilka plasterków kabanosków pepperoni (jak na zdjęciach)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy cebulę do miękkości, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut (do oczekiwanej przez Was miękkości pieczarek). Tuż przed końcem dodajemy dużą szczyptę lubczyku.
Bułki kroimy na pół (dla mniejszenia kaloryczności dania kolacyjnego można wydłubać środek bułek i zostawić samą 'skórkę’ ). Ser żółty kroimy w paseczki. Natkę pietruszki i czosnek drobno siekamy, mieszamy razem. Rozgrzewamy piekarnik do 180’C. Na połówki bułek ukladamy kolejno: plaster indyka, pieczarki z cebulką, plaster pomidora, posypujemy mieszanką pietruszki z czosnkiem, przykrywamy paseczkami żółtego sera. (*tutaj też układamy dodatkowe ewentualne składniki).
Wkładamy nasze zapiekanki do piekarnika i wyjmujemy wówczas, gdy ser pięknie się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika na wierz układamy kiełki.
SMACZNEGO!