Strona Główna » Kuchnia » Dania główne » Roladki ze szparagami

Roladki ze szparagami

to bogate w C i E oraz beta-karoten, które poprawiają kondycję naszej skóry oraz włosów. Dodatkowo zawierają asparginę, która poprawia pracę nerek, glutation wspomagający nasz układ odpornościowy, a także kwas foliowy spowalniający proces starzenia i przyśpiesza regenerację uszkodzonych komórek. Oprócz tego również wapń, fosfor i potas. Obok takiego warzywa nie można przejść obojętnie, dlatego przedstawimy przepis na roladki z piersi kurczaka ze szparagami.roladki ze szparagami, danie ze szparagami, szparagi z kurczakiem, pierś ze szparagiem,  przepis na szparagi

Składniki dla czterech osób:

  • 8 szparagów
  • 2 całe piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • : , pieprz, słodka czerwona papryka

Jak przygotować roladki z piersi kurczaka ze szparagami?

  • Na początku myjemy filety z kurczaka. Osuszamy i kroimy tak, aby uzyskać 8 plastrów, które następnie tłuczkiem rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną.
  • Zielone szparagi związujemy nitką jak najściślej i wkładamy do wrzącej osolonej wody na 5-6 minut. Po tym czasie wyciągamy i płuczemy warzywa w zimnej wodzie.
  • Gotowe szparagi owijamy filetem z kurczaka maczamy w rozkłóconym jajku i związujemy nicią, żeby się nie rozpadły podczas smażenia. Jeśli nie chcesz, zwijać roladek nicią wystarczy, że zaczniesz je smażyć w miejscu łączenia mięsa.
  • Na oliwie smażymy 3-4 minuty z każdej strony.

Sezon na szparagi jest w maju, wtedy masz okazję zjeść je świeże i nasze krajowe.  Tak przygotowane roladki ze szparagami na pewno posmakują każdemu. Jest to pyszne i wykwintne danie. Doskonałym dodatkiem do tego przepisu będzie salsa pomidorowa – paprykowa <- kliknij w przepis

Zobacz także

Jakie są najgorsze diety świata?

Odchudzanie jest stałym tematem w mediach wszelkiego rodzaju. Internet, telewizja, prasa, wszystkie one huczą od …