Szparagi to warzywa bogate w witaminy C i E oraz beta-karoten, które poprawiają kondycję naszej skóry oraz włosów. Dodatkowo zawierają asparginę, która poprawia pracę nerek, glutation wspomagający nasz układ odpornościowy, a także kwas foliowy spowalniający proces starzenia i przyśpiesza regenerację uszkodzonych komórek. Oprócz tego również wapń, fosfor i potas. Obok takiego warzywa nie można przejść obojętnie, dlatego przedstawimy przepis na roladki z piersi kurczaka ze szparagami.
Składniki dla czterech osób:
- 8 szparagów
- 2 całe piersi z kurczaka
- 1 jajko
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Jak przygotować roladki z piersi kurczaka ze szparagami?
- Na początku myjemy filety z kurczaka. Osuszamy i kroimy tak, aby uzyskać 8 plastrów, które następnie tłuczkiem rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną.
- Zielone szparagi związujemy nitką jak najściślej i wkładamy do wrzącej osolonej wody na 5-6 minut. Po tym czasie wyciągamy i płuczemy warzywa w zimnej wodzie.
- Gotowe szparagi owijamy filetem z kurczaka maczamy w rozkłóconym jajku i związujemy nicią, żeby się nie rozpadły podczas smażenia. Jeśli nie chcesz, zwijać roladek nicią wystarczy, że zaczniesz je smażyć w miejscu łączenia mięsa.
- Na oliwie smażymy mięso 3-4 minuty z każdej strony.
Sezon na szparagi jest w maju, wtedy masz okazję zjeść je świeże i nasze krajowe. Tak przygotowane roladki ze szparagami na pewno posmakują każdemu. Jest to pyszne i wykwintne danie. Doskonałym dodatkiem do tego przepisu będzie salsa pomidorowa – paprykowa <- kliknij w przepis