Strona Główna » Kuchnia » Inne - Kuchnia » Triki kuchenne

Triki kuchenne

Często nawet nie wiemy jak w prosty sposób możemy ułatwić sobie codzienną, kuchenną czynność. Ślizgająca się deska do krojenia, przypalająca się skórka z kurczaka, czy długo stygnące na twardo to nie problem gdy zapoznasz się z naszymi sztuczkami kuchennymi.

ślizgająca się deska do krojenia, rozpadające się ziemniaki, jak najlepiej wycisnąć sok z cytryny, , skórka oddziela się od drobiu, jak szybko obrać gotowane jajka, , jak otworzyć kokos, pieczone buraki, pieczona marchewka
Triki kuchenne

Ślizgająca się deska do krojenia

Aby deska do krojenia nie ślizgała się po stole to w czasie krojenia połóż pod nią ręcznik lub ścierkę. Ścierka pod deską zmniejszy również hałas przy rozbijaniu mięsa na kotlety.

Gotowanie ziemniaków

Aby w czasie gotowania nie rozpadły się, należy dodać do wody łyżkę soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi nie rozpadną się, a ich smak będzie lepszy.

Wyciskanie soku z cytryny

Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny przeturlaj owoc kilka razy po blacie przyciskając go ręką (masuj). Z tak przygotowanej cytryny łatwiej wycisnąć sok.

Pieczenie ryby i kurczaka

Piekąc drób lub ryby zdarza się, że przykleja się do blachy (folii aluminiowej). W rezultacie nasze danie traci na urodzie. Zamiast apetycznego udka mamy poszarpany kawał mięsa. Część skóry przykleiła się do blachy. Jest bardzo prosty sposób aby temu zapobiec. Wystarczy pokroić cebulę w krążki, rozłożyć równomiernie na blasze a na niej ułożyć rybę lub kurczaka. Dzięki temu zabiegowi skórka nie oderwie się od a nasze danie nabierze lepszego smaku. Zamiast cebuli możesz zastosować plasterki marchwi lub cytryny.

Jak szybko obrać gotowane jajka

Ugotowane na twardo jajka polej zimną wodą (wystarczy chwila aby gorąca skorupka nie poparzyła dłoni). Następnie postukaj każdym jajkiem o stół aby skorupka popękała z różnych stron. Następnie wrzuć jajka do zimnej wody. W ten sposób jajka stygną znacznie szybciej a skorupka schodzi o wiele łatwiej.

Szybkie obieranie cebuli i czosnku

Aby lub cebulę łatwo obrać ze skórek, namocz warzywa w gorącej wodzie. Skórki zmiękną i zejdą bez problemu.

Marchew i buraki nie gotowane ale pieczone

Jeżeli przygotowujesz sałatkę z warzyw: marchewki, pietruszki lub buraków nie gotuj ich – wtedy stracą wiele ze swoich odżywczych właściwości. Lepiej warzywa zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku w 200 stopniach, przez 45 minut.

Jak otworzyć

Aby otworzyć orzech kokosowy owiń go ręcznikiem i połóż na twardej powierzchni (np. na podłodze) i stuknij młotkiem. Podobnie możesz postąpić z innymi orzechami, np. greckimi. Dzięki ręcznikowi skorupy orzecha nie będą rozpryskiwały się po całym mieszkaniu.

A może znasz jakieś ciekawe sztuczki kuchenne? Podziel się nimi w komentarzu.

Zobacz także

Mąka, sos i ser – czego jeszcze potrzeba do przygotowania pysznej pizzy?

Polacy uwielbiają kuchnię włoską, ze szczególnym akcentem na pizzę. Niestety pizza pizzy nie równa, ponieważ …