Zapiekanka ze szpinakiem w cieście francuskim

Szpinak jest niezwykle cennym warzywem. Zawiera dużo cennych soli mineralnych zwłaszcza magnezu i fosforu oraz dużo witaminy A, E i C. Dostępny przez cały rok, nawet mrożony nie traci swych właściwości odżywczych. Dlatego też nie powinno go zabraknąć w naszej diecie. Proponujemy zatem przygotowanie smacznego, prostego i ładnie wyglądającego dania – zapiekanki szpinakowej w cieście francuskim.

zapiekanka ze szpinakiem, szpinak z twarogiem, szpinak w cieście francuskim, szpinak z jajkiem na twardo
Zapiekanka szpinakowa


Składniki:

  • ciasto francuskie kupione lub zrobione samodzielnie (zobacz przepis na ciasto francuskie)
  • paczka mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • 30 dag twarogu
  • 8 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wyłóż dno i boki formy ciastem francuskim. Upiecz na złoty kolor w temperaturze około 200°C (około 10 minut).

Szpinak rozmróź, podduś na maśle wraz z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Twaróg zmiksuj z trzema żółtkami, połącz ze szpinakiem. Dodaj pianę ubitą z trzech białek. Pozostałe jajka ugotuj na twardo, obierz.

Na podpieczone ciasto wyłóż farsz, wciśnij w niego jajka i przykryj resztką ciasta. Piecz około 40 minut w temperaturze 190°C.

Mała rada. Ciasto francuskie może w czasie pieczenia zbytnio urosnąć. Aby tego uniknąć po wylepieniu nim formy przykryj je pergaminem i wypełnij suchą fasolą i podpiecz. Potem wyjmij pergamin wraz z fasolą, dołóż farsz i upiecz.

SMACZNEGO.

Zobacz też przepis na knedle ze szpinakiem.

Zobacz także

pisanki wielkanocne, pisanki wzory, pisanki pomysły, pisanki inspiracje, pisanki ciekawe pomysły, jak zrobić pisanki

Pisanki Wielkanocne – Ciekawe pomysły i wzory

Zobacz ciekawe pomysły na zrobienie pisanek na Wielkanoc. Facebook Facebook Messenger Pinterest Twitter Email WhatsApp

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi