Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Zastosowanie silikonowych form

Zastosowanie silikonowych form

Funkcjonalne i ergonomiczne. Lekkie i praktyczne. Wygodne, bo można w nich zarówno piec, jak i mrozić. Nie zmieniają pierwotnego kształtu i zajmują mało miejsca na kuchennej półce czy w szufladzie kredensu. O czym mowa? O nowoczesnych silikonowych formach do ciast.

Jeszcze do niedawna kupując blachę do pieczenia można było wybierać spośród takich materiałów jak stal, aluminium, lub ceramika. Najbardziej popularne i najszerzej dostępne są formy aluminiowe, które dostaniemy już za kilka złotych. Nieco droższe są te ze stali, jeszcze droższe z ceramiki. W szklanych pojemnikach upieczemy zarówno zapiekankę, pasztet, jak i świąteczne wypieki. Ale odkąd na rynek weszły formy do ciast produkowane z silikonu, nie mają sobie równych.

Silikonowe formy do ciast mają bardzo wiele zalet i tylko jeden minus: koszt ich zakupu, szczególnie gdy potrzebujemy wielu form o różnych kształtach, jest dość wysoki.

Przepis na zawsze udany

Do sernika potrzebujemy: 1 kg twarogu (najlepiej już gotowego zmielonego), pół kostki masła, 5 jajek, 1 budyń (60 g), 1 waniliowy, ¾ szklanki cukru. rozpuszczamy w rondelku, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę. Żółtka miksujemy razem z ostudzonym tłuszczem, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem (w proszku). Do sera wlewamy żółtkową masę i dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy, po czym wylewamy gotową masę do silikonowej formy. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni.

Bez smarowania i pergaminu

Zacznijmy od początku, czyli konieczności wysmarowania blachy tłuszczem bądź wyłożenia jej papierem pergaminowym przed wsadzeniem do piekarnika. Czym natłuścić foremki silikonowe? Odpowiedź brzmi: niczym. I to bez obawy, że do nich przywrze. Można w nich i piec, i mrozić, co jest możliwe dzięki szerokiemu zakresowi temperatur: od minus 40 do 230 stopni. Używając form z silikonu zaoszczędzimy też czas, bo proces pieczenia trwa w nich krócej niż w blachach wykonanych z innych materiałów.

Porada
Aby sernik nie pękł w trakcie pieczenia, najlepiej piec go na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Jeśli zaś zależy nam na zachowaniu jasnego koloru sernika, przykryjmy go folią aluminiową.

Silikonowe formy do babeczek, keksu i tortu

Silikonowe formy do ciast nie przepuszczają zapachów, są giętkie i elastyczne. Zabierają bardzo mało miejsca – właściwie można je zwinąć i po użyciu schować w nawet małej szafce. Łatwo się je myje, można włożyć je razem z innymi naczyniami do zmywarki.

Forma silikonowa dostępna jest w wielu kształtach. Upieczemy w niej tartę, keks, babkę, tort, sernik czy jabłecznik. Możemy też kupić foremki silikonowe do babeczek z różną ilością foremek oraz o różnej pojemności.

Porada
Gdy dodasz do masy najpierw żółtka, a potem białka ubite na pianę, wtedy sernik nabierze puszystości i lekkości.

Foremki silikonowe to dobry pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Ładnie wykonane, kolorowe, lekkie nie zajmują wiele miejsca w kuchennej szafce. Mogą sprawdzić się równie dobrze przy pieczeniu ciast, w mrożeniu deserów czy przyrządzaniu mięsnych zapiekanek.

Więcej inspiracji możesz odkryć pod linkiem: https://dukapolska.com/naczynia-kuchenne/formy-do-pieczenia/silikonowe 

Artykuł sponsorowany

Pin It on Pinterest