Strona Główna » Kuchnia » Zupa pomidorowa z białą fasolą

Zupa pomidorowa z białą fasolą

Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych zup. Na ogół gotuje się na bazie przecieru pomidorowego, rzadziej ze świeżych pomidorów. My proponujemy szczególną wariację na temat zwykłej pomidorowej – zupę ze świeżych pomidorów, pomidorów suszonych z dodatkiem przecieru oraz z białą fasolą i makaronem. Taka pomidorowa jest smaczna, sycąca. Można ją gotować na bazie porcji rosołowej czy bulionu z kostki.

zupa pomidorowa przepis, przepis na zupę pomidorową, przepis na pomidorówkę, zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, zupa pomidorowa z koncentratu pomidorowego, zupa z suszonych pomidorów, zupa pomidorowa z białą fasolą, zupa pomidorowa z makaronem

Składniki na zupę pomidorową:

  • 400 g świeżych lub z puszki bez skórki
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100 g makaronu (np. świderki)
  • 1 litr bulionu (może być z kostki)
  • do smażenia
  • 3-4 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Suszone zalej wrzątkiem, po kilku minutach odcedź. Na dno dużego garnka wlej odrobinę oleju. Cebulę i obierz, drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym oleju. Pomidory świeże lub z puszki pokrój w większą kostkę, dodaj do cebuli, wymieszaj.

Suszone pomidory pokrój i dodaj do warzyw, dodaj koncentrat pomidorowy i oregano. Gotuj aż pomidory się rozpadną od czasu do czasu mieszając.

Kiedy pomidory się rozpadną dolej bulion, wsyp odsączoną fasolę. Podgrzewaj przez kilka minut aż wszystkie składniki będą miękkie. W osobnym garnku ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Dopraw zupę solą i pieprzem, połącz z odcedzonym makaronem. Udekoruj pokrojoną natką pietruszki.

Miłego gotowania 🙂

Zobacz także

Od czego zacząć wiosenne odchudzanie?

Najlepsze diety na wiosenne odchudzanie

Od czego zacząć wiosenne odchudzanie? Zimą łatwo przybrać na wadze i często nawet nie zauważa …