Jak wyhodować ładną rzeżuchę?

Jak sadzić i wyhodować ładną rzeżuchę?

Rzeżucha niezmiennie kojarzy się z wiosną oraz z czasem wielkanocnym, kiedy uprawia się ją na ozdobę. Aby uzyskać ładną zieloną trawkę i przysmak jednocześnie nie można zacząć pracy na dwa dni przed świętami. Potrzebne jest kilka dni oraz kilka zabiegów, dzięki którym będzie można cieszyć oko soczystą zielenią.

rzezucha - jak sadzic

Potrzebne akcesoria

Przed rozpoczęciem uprawy rzeżuchy – w celach ozdobnych bądź spożywczych – konieczne jest zaopatrzenie się w odpowiednie akcesoria. Najważniejsze z nich to:

• nasiona rzeżuchy,
• gaza, wata lub pieluszka tetrowa,
• woda.

Nasiona można bez problemu zakupić w marketach, gdy tylko rozpocznie się wiosna, ale dostępna jest również w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych, ledwie za kilka złotych. Poza wodą i materiałem, który zastąpi podłoże, przyda się także pojemnik w którym łatwiej będzie uprawiać roślinkę, np. plastikowy pojemnik po nektarynkach lub lodach.
Są osoby decydujące się na uprawę rzeżuchy w doniczce z ziemią, jednak nie jest to konieczność. Więcej przy tym pracy i bałaganu, a do tego zanim przejdzie się do jedzenia trzeba jeszcze oczyścić roślinkę.

Przygotowanie miejsca dla rzeżuchy

Uprawę należy rozpocząć od przygotowania pudełka na rzeżuchę i wyłożenia go watą lub gazą, na której będzie dobrze rosła. Wybrany materiał nawilżyć wodą, a dopiero po tym wysypać a niej ziarenka. Wata albo gaza nie może być przesadnie nasączona wodą, nie może się w niej topić, gdyż to sprawi, że roślina zgnije od podstaw, zamiast rosnąć.

Wzrost rzeżuchy

Zdarza się, że już po jednym dniu i nocy na wilgotnym materiale można zaobserwować pierwsze pęknięcia w nasionkach. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość, zanim wzrośnie do kilku centymetrów, gdyż może zająć to kilka dni. Żeby bez problemu uzyskać ładnie rozrośniętą, zieloną i bujną rzeżuchę niezbędne jest kontrolowanie stanu wody, czyli codzienne podlewanie. Dla rzeżuchy zabójstwem jest brak wody i wysuszone podłoże, dlatego najlepiej ustalić określone godziny podlewania, np. wieczór, dolewając wtedy odpowiednią ilość płynu. Zasadą jest, że podłoże ma być cały czas wilgotne.
Już po 1-2 dniach rzeżucha powinna wyrastać ponad łupinki ziarenek i przypominać młodą trawkę. Po niecałym tygodniu roślinka powinna być już wysoka przynajmniej na 3-4 cm i gotowa do bycia zarówno ozdobą, jak i elementem posiłku.

sadzenie rzezuchy

Rzeżucha jako ozdoba

Delikatna rzeżucha bywa wykorzystywana jako ozdoba, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Na rzeżusze można położyć pisanki, wędliny, sery i nie silić się już na dodatkowe ozdoby. Można także wykorzystać ją jako dekorację stołu, wtedy dobrze jest zadbać o to, aby miała odpowiedni kształt. Nie wymaga to tworzenia trudnych konstrukcji, wystarczy jedynie miska, wata i nasiona. Watę należy ułożyć na odwróconej do góry dnem misce, nawilżyć i rozsypać na niej nasionka. Gdy wyrosną, cała wara pokryje się zieloną trawką, tworząc zieloną kopułę, idealnie komponującą się z tętniącą życiem wiosną.

Rzeżucha jako jedzenie

Sama rzeżucha nadaje się także do jedzenia – o czym niektórzy zapominają. Już gdy wykiełkują nadają się do jedzenia, jako bardzo wartościowy produkt spożywczy. Pasują do jogurtów, sosów, zup i sałatek, natomiast dojrzałą rzeżuchę z powodzeniem można kłaść na kanapki.

Zobacz także

Od czego zacząć wiosenne odchudzanie?

Najlepsze diety na wiosenne odchudzanie

Od czego zacząć wiosenne odchudzanie? Zimą łatwo przybrać na wadze i często nawet nie zauważa się tego faktu, dopóki …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Podziel się ze znajomymi