Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Przechowywanie warzyw. O czym pamiętać zimą?

Przechowywanie warzyw. O czym pamiętać zimą?

Umiejętne przechowywanie warzyw zbieranych późnym latem lub jesienią to jedno z najbardziej odpowiedzialnych zadań, jakie czekają na amatora uprawy warzyw w sezonie zimowym. Optymalna temperatura przechowywania warzyw, dobry stan okazów w trakcie zbiorów, odpowiednie przygotowanie warzyw do zimowania… Zaniedbanie któregoś z tych czynników może wpłynąć negatywnie na cały plon. Na szczęście ten tekst uczyni przechowywanie warzyw znacznie prostszym !

Istnieją różne sposoby na przechowywanie warzyw zimą, ale nie wszystkie są dostępne dla początkujących ogrodników. Właściciele dużego ogrodu mogą np. wybudować ziemianki, czyli piwniczki ziemne. Budowę ziemianki (przygotowanie fundamentów, murowanie itp.) trzeba jednak rozpocząć odpowiednio wcześniej, zanim ziemia stwardnieje po pierwszych przymrozkach, a temperatura spadnie do poziomu utrudniającego schnięcie materiałów.

Najwygodniej jest więc przechowywać warzywa w piwnicy lub na altance. ZIEMOVIT pokaże Ci, co zrobić, aby Twoje zbiory były świeże, smaczne i pełnowartościowe przez długi czas.

Przechowywanie warzyw – jakie gatunki się do tego nadają?

Różne gatunki warzyw w mniejszym lub większym stopniu nadają się do przechowywania przez zimę. W optymalnych warunkach najdłużej świeżość zachowują:

  • marchew,
  • ,
  • por,
  • kapusta,
  • ziemniaki,
  • ,
  • (zwłaszcza odmiany „Sochaczewska” i „Wolska”).

Z kolei niektóre gatunki warzyw nadają się do przechowywania jedynie przez kilka tygodni. Do tej grupy zaliczają się ogórki, czy kalafiory. Te warzywa warto zatem ustawić w piwnicy blisko drzwi wejściowych, tak aby mieć do nich szybki dostęp i spożyć je najszybciej ze wszystkich.

Przechowywanie warzyw – uwaga na choroby!

Uwaga: nawet jedna chora marchew lub jeden spleśniały ziemniak może sprawić, że cały plon w piwnicy się zepsuje. Dlatego w trakcie samych zbiorów należy szczególnie uważać na egzemplarze warzyw, na których widać:

  • przebarwienia,
  • uszkodzenia mechaniczne,
  • procesy chorobowe.

Również niedojrzałe warzywa nie nadają się do przechowywania w piwnicy – albo je wyrzuć, albo spożyj jak najszybciej. W trakcie przechowywania warzyw należy sprawdzać, czy nie pojawia się na nich , i sukcesywnie usuwać podejrzane egzemplarze. Więcej na temat chorób warzyw oraz jak zapobiegać ich rozwojowi dowiesz się z naszego poradnika.

Przechowywanie warzyw w piwnicy – krok po kroku

Po zebraniu i przejrzeniu warzyw trzeba przystąpić do przygotowania piwnicy. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna spadać poniżej zera oraz przekraczać 7℃, dlatego jeśli w Twojej piwnicy jest bardzo zimno, warto się upewnić, czy winy za to nie ponoszą dziury lub szczeliny w oknach/drzwiach.

Warzywa nie lubią także zbyt małej i zbyt dużej wilgotności. Warunki w bardzo wilgotnych pomieszczeniach poprawi wstawienie skrzynki z piaskiem lub wapnem gaszonym, z kolei wilgotności w zbyt suchych miejscach doda skrapianie podłogi wodą. Piwnica lub altana, w której będziesz przechowywać warzywa, powinna być dokładnie oczyszczona, zanim wstawisz do niej marchew czy ziemniaki. Warto również pobielić ściany i sufit wapnem, dzięki czemu utrudnisz rozwój grzybów oraz pleśni w pomieszczeniu.

Po przygotowaniu pomieszczenia warto przyszykować stanowiska dla warzyw. Należy wziąć pod uwagę to, że różne warzywa wymagają różnych warunków. Oto kilka przykładów:

  • marchew i – przechowuje się je bez naci, ułożone warstwami na deskach, przesypane czystym, lekko wilgotnym piaskiem. Innym sposobem przechowywania jest umieszczenie warzyw w skrzynkach/wiaderkach z piaskiem;
  • główki kapusty – można je przechowywać maksymalnie 5 miesięcy. Główki powinno się układać w stożki o wysokości do 1 m, na matach słomowych. Kapusta łatwo się zagrzewa, więc należy co jakiś czas sprawdzać, czy jej liście nie zaczynają gnić;
  • buraki i ziemniaki – tak buraki, jak i ziemniaki dobrze czują się w suchym pomieszczeniu o umiarkowanej temperaturze. Wyrastających z nich kiełków nie należy ucinać. Przed składowaniem trzeba usunąć nać buraka;
  • cebula i czosnek – wymagają niskiej wilgotności oraz sporej przewiewności, dlatego warto tworzyć z nich wiązanki zawieszone na altanach lub ułożone w odkrytych skrzynkach w piwnicy.

Zimą warto również zaplanować, co będziesz uprawiać w swoim warzywniaku wiosną. Sprawdź produkty ZIEMOVIT Naturalny, wśród których znajdziesz m.in. organiczne nawozy oraz przyśpieszający kompostowanie biohummus.

Zobacz także

chwasty w ogrodzie

Naturalne sposoby na chwasty w ogrodzie

Domowe sposoby na usuwanie chwastów z ogrodu Zmorą każdego posiadacza ogródka są chwasty. Zabierają miejsce roślinom, …