Strona Główna » Artykuł sponsorowany » Wózki kelnerskie – sposób na efektowną obsługę w restauracji

Wózki kelnerskie – sposób na efektowną obsługę w restauracji

Otwierając restaurację, o ile nie będzie ona lokalem samoobsługowym, musisz zadecydować, jaki rodzaj obsług kelnerskiej będzie w niej obowiązywał. W Polsce najpopularniejszy jest serwis niemiecki, w którym obsługa przynosi zamówione dania i stawia je przed gościem na stole. Możesz jednak postawić na inny typ obsługi i dodać swojemu lokalowi prestiżu.

Kelner sunący z wózkiem wypełnionym parującymi półmiskami po sali restauracyjnej lub korytarzach hotelowych kojarzy się z komfortem i luksusem. Rzeczywiście tzw. serwis angielski, w którym obsługa dostarcza dania gościom do pokoju lub stolika jest spotykany stosunkowo rzadko, a przez to niezwykle elegancki. 

Na tzw. gerydonie umieszcza się zazwyczaj całą sztukę mięsa czy wazę z zupą, a porcjowanie obydwa się dopiero przy stoliku, na oczach klienta. Wiele restauracji, które chcą uchodzić za prestiżowe wybiera właśnie ten sposób serwowania dań, a w odpowiednie stoliki kelnerskie na kółkach zaopatruje się w specjalistycznych sklepach, takich jak Technica – sklep.technica.pl/wozki-kelnerskie

Klasyczne wózki kelnerskie

Wózki kelnerskie stanowią element wyposażenia eleganckich restauracji. Gdy do obsłużenia jest jeden lub więcej stolików, na wygodnym blacie zmieszczą się wszystkie talerze i półmiski. Taki sposób serwowania dań pozwala na znaczną oszczędność czasu oraz mniejszy wysiłek kelnerów. Najczęściej wybierane są wózki kelnerskie ze stali nierdzewnej, które zapewniają:

  • wysoką stabilność,
  • wytrzymałość na obciążenia, kwasy, wysokie temperatury,
  • łatwe utrzymanie w czystości,
  • komfortową obsługę.

Nie oznacza to jednak, że meble ze stali są jedynym słusznym wyborem. Jeżeli masz ograniczony budżet, a bardziej niż na jakości wykonania zależy Ci na zwinności i lekkości, możesz sprawdzić wózki z tworzyw sztucznych, w tym z polipropylenu. 

W zależności od tego, jak duża jest restauracja i ile stolików leży na obszarze pracy jednego kelnera, do wyboru są:

  • wózki kelnerskie 3-półkowe, 
  • wózki kelnerskie 2-półkowe,
  • wózki z szafką.

Rozmiar wózka należy też dopasować do metrażu restauracji. Warto sprawdzić czy wysokie progi lub wąskie futryny nie będą przeszkodą w lawirowaniu wózkiem między salą a zapleczem kuchennym. 

Dodatkowe wyposażenie stolików kelnerskich na kółkach

Sam stolik kelnerski to za mało, aby móc w satysfakcjonujący sposób obsługiwać gości restauracyjnych czy hotelowych. Potrzebne jest jeszcze dodatkowe wyposażenie, które ułatwia segregowanie zastawy stołowej i pozwala zaprowadzić porządek na półkach. Przydane są zatem pojemniki na odpadki, kosze na sztućce, miski na pieczywo, zestawy do przypraw. Jeżeli dysponujesz bardziej profesjonalnym meblem, jak choćby wózkiem kelnerskim do flambirowania, musisz dodatkowo wyposażyć go w butlę gazową oraz półkę na alkohole.

Czy potrzebny Ci wózek kelnerski do flambirowania?

Standardowe wózki kelnerskie przydadzą się niemal w każdej restauracji do rozwożenia dań i zbierania brudnych naczyń. Producenci mebli garmażeryjnych proponują też bardziej specjalistyczne modele, jak choćby wózki kelnerskie do flambirowania. Pozwalają one przygotowywać na oczach gości dania od podstaw lub tylko wykańczać je przed podaniem. Flambirowanie polega na podpalaniu (najczęściej mięsa) skropionej wcześniej alkoholem. W ten sposób powstaje imponujący płomień, który zwiększa nie tylko efektywność dania, ale i serwisu. Wózki kelnerskie do flambirowania mają niezbędne wyposażenie, dzięki któremu bezpiecznie i spektakularnie można wykończyć danie. Takie modele mają:

  • laminowane blaty,
  • miejsce na butlę gazową,
  • palniki,
  • dodatkową (niekiedy rozkładaną) półkę,
  • skrętne kółka,
  • wygodny uchwyt do prowadzenia.

Zobacz także

kuchenka mikrofalowa jak używać

Kuchenka mikrofalowa – jak używać bezpiecznie kuchenki mikrofalowej?

W wielu gospodarstwach domowych znajdują się kuchenki mikrofalowe. Najczęściej służą do podgrzewania gotowego jedzenia lub rozmrażania mięsa. …